LMP: kormányváltás esetén emeljük a szociális dolgozók bérét

Belföld, 2022.01.13

Az LMP azt ígéri, hogy kormányváltás esetén a Márki-Zay Péter által vezetett kabinet fokozatosan emelni fogja a szociális szektorban dolgozók bérét.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője csütörtöki online sajtótájékoztatóján közölte: a szociális szektorban olyan bértáblát fognak kialakítani, amiben mind a végzettség, mind az eltöltött munka számít, és amiben a dolgozók bére nem szakad le az egészségügyben dolgozókétól.

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók és a szociális szektorban dolgozók közötti megkülönböztetés azért is életszerűtlen, mert ezek az ellátórendszerek a bértábla kialakulása óta átalakultak, nagyon sok ápolási, gondozási feladatot végeznek mind a krónikus osztályokon, mind például egy megyei idősotthonban. Ungár Péter szerint a bértábla rossz működését mutatja az is, hogy éjszakai műszakért járó pótlékként az egészségügyben a napi bér 40 százalékát, a szociális szférában viszont csak a 15 százalékát kapják a dolgozók.

Hangsúlyozta azt is: bár a koronavírus-járványban a szociális szektorra is rengeteg feladat hárult, a szociális dolgozók nem kapták meg azt az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést, amit az egészségügyi dolgozók igen.

Ungár Péter kiemelte, más ágazatokhoz - így például a kiskereskedelemhez - képest 2010 óta drámaian szakadt le a szociális szektor bérhelyzete. Míg 2010-ben a mediánbér 70 százalékát keresték a szociális szektorban átlagosan, ez 2020-ra 40 százalékra csökkent - tette hozzá.

Úgy értékelt, önmagában jó, de "semmire se elég" a kormány által bejelentett 20 százalékos bérelemelés a szociális dolgozóknak: ez valójában egy 8-10 százalékos növekedés jelent, hiszen a többi része a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emelkedéséből jön.

Arra is felhívta a figyelmet: bár az államtitkár többször is arra hivatkozott, hogy 376 ezer forint bruttó a szociális szektor átlagbére, valójában ezt az átlagosnak nevezett bért egy főiskolai végzettséggel rendelkező szociális gondozó 20 év után, míg egy középfokú végzettségű szociális munkás 50 év után éri el.

Az átlagbér helyett Ungár Péter szerint érdemesebb a medián- vagy középbért nézni, ami ennél sokkal kevesebb.

Kijelentette: a szociális szektorra az Orbán-kormány nem fordított valódi figyelmet és anyagi megbecsülést, kormányváltás esetén viszont ezt meg fogja kapni az ágazat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!