LMP: meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt

Belföld, 2020.08.03

Meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt, amely ellen a Fidesz "háborút indított" - jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Huszonötezer embernek okozott létbizonytalanságot az, hogy a kulturális dolgozókat kivették a közalkalmazotti státuszból és nem történt meg a jelentős bérnövekedés sem. Az érintettektől ráadásul elvették azt a biztosítást, amely állami munkavállalóként járt volna neki - mondta a politikus.

A még mindig rendezetlen szabályozás azt okozza, hogy "rengeteg" munkavállaló köt kulturális intézményekben, köztük közgyűjteményekben úgy munkaszerződést, hogy nem tudja, mi áll benne. A munkáltató sem tudja, hogy mit írhat bele a szerződésbe, hiszen bármikor megjelenhet egy azzal ellentétes állami szabályozás - tette hozzá Ungár Péter.

"Több mint huszonötezer ember van egzisztenciálisan teljesen értelmezhetetlen helyzetben" - fogalmazott.

Nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyekkel jelentősen emelhetnék a béreket - mondta, megjegyezve, hogy a kormány korábban azt közölte, e változás révén lehet majd bértömeget növelni és differenciálni a béreket.

Ungár Péter hangsúlyozta: az LMP mindent megtesz azért, hogy a közalkalmazotti státusz megmaradjon Magyarországon, hiszen ez egy több mint kétszáz éves magyar vívmány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!