LMP: a kormány bebetonozza az orosz energiafüggőségünket

Belföld, 2017.08.08

Az LMP elnökségi tagja szerint a kormány bebetonozza Magyarország orosz energiafüggőségét, ha az eddigi orosz gázimport és az Oroszországgal építendő Paks II. után a déli alternatív gázvezetéket is a Gazprommal építteti.

Ungár Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra: a külgazdasági és külügyminiszter egy hónappal ezelőtti moszkvai látogatásán állapodott meg a Gazprom vezérigazgatójával egy új gázszállítási útvonal létrehozásáról 2019 végére.

Az LMP politikusa elmondta: pártja közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, hogy megismerhesse az erről szóló szerződést, ám azt a választ kapta, szerződés nincs, csupán egy megvalósíthatósági terv. Ungár Péter hangsúlyozta: ezt a dokumentumot is megismerhetővé kívánja tenni, ha pedig nem fér hozzá, pert indít a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen.

Magyarország sosem látott energiafüggésbe kényszerítése Oroszországgal szemben Ungár Péter szerint ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint több helyről szerzi majd be a gázt annak elkerülése érdekében, hogy egyetlen hatalom a gázcsapot elzárva tegye kiszolgáltatottá az országot.

Emlékeztetett arra is: Magyarország korábban bírálta Németországot, amiért szintén az oroszokkal építtette meg az Északi Áramlatot, mondván, a projekt ellentétes az Európa gázellátását diverzifikálásának szándékával.

Szijjártó Péter július eleji moszkvai látogatása után az MTI-nek azt mondta: a déli gázfolyosóhoz való csatlakozás legreálisabb forgatókönyve az együttműködés az orosz állami energiavállalattal, amely megkezdte a Török Áramlat gázvezeték építését. Románia ugyanis továbbra sem kétirányúsította a gázcsatlakozást, Horvátországban pedig továbbra sem épült cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál, így Közép-Európa számára továbbra is jelentős kihívást jelent az energiabiztonság kérdése - tette hozzá. A miniszter az összeköttetés létrehozását ezért nemzetbiztonsági érdeknek nevezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!