LMP: nemzeti minimumra van szükség az idősekért

Belföld, 2017.10.27

A kormány nem bánik megfelelően a nyugdíjasokkal - jelentette ki Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteken Szegeden.

Az idősek tisztes megélhetéséért, a tisztes idős korért nemzeti minimumprogramra van szükség, amely a pénzbeli ellátások emelése mellett rögzítené a nyugdíjasok életkörülményének javítása érdekében tett lépéseket is - mondta a politikus a párt nyugdíjasok számára szervezett országos fórumsorozatának első állomása előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az LMP öt pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek - közölte. Ennek alapján az alaptörvényben kell rögzíteni a nyugdíj, mint alkotmányos jog védelmét, méltányos nyugdíjemeléssel csökkenteni kell az ellátások közötti különbséget, az öregségi nyugdíjminimumot 28 500 forintról 50 ezerre kell emelni, felül kell vizsgálni a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint megszüntetni a közszférában a kettős juttatás tilalmát és a "kényszernyugdíjazás" intézményét - mondta.

A politikus szerint a nyugdíjasok a rendszerváltás veszteseivé váltak. Ma Magyarországon 2,6 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, közülük 1,2 millió ember juttatása 100 ezer forint alatti.

Az idősek helyzetén a Fidesz nem tudott érdemben javítani: bár a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését vállalta, ez az ígérete nem teljesült - mondta a frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint nem jó megoldás, hogy a nyugdíjasok Erzsébet utalvány formájában kapnak juttatást az év végén. A forgalmazó cég ezen 2 milliárd forint haszonra tesz szert, az utalványokat pedig postán kapják meg az érintettek, akár külföldön is, esetenként ugyanakkor költséggel, mint maga a juttatás 10 ezer forintos értéke - közölte Schmuck Erzsébet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!