LMP: természetvédelmi szempontból előrelépés az Ab döntése

Belföld, 2017.10.17

Természetvédelmi szempontból előrelépésként értékeli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatát a vizsgálatot kezdeményező LMP-s képviselő. Sallai R. Benedek szerint a döntés ugyanakkor azt is bizonyítja: nem tehet le az ellenzék arról, hogy éljen alkotmányos jogaival.

Sallai R. Benedek a kihirdetést követően az MTI-nek nyilatkozva előremutatónak értékelte a döntést. Közölte: bár az Ab elutasította a beadvány minden visszamenőleges részét, vagyis amelyek a korábbi földeladások utólagos semmissé tételét célozták, a jövőre vonatkozóan korlátokat határozott meg az állami földek értékesítése terén.

A politikus kifejtette: a kormányzatnak szabályokat kell alkotnia a többi között a Natura 2000 védettség alatt álló szántókra vagy erdőkre, de a testület egyértelművé tette azt is, hogy a földeladásból származó bevételeket nem lehet teljes egészében államadósság fedezésére fordítani.

A döntés bizonyítja azt is, hogy a mindenkori ellenzék nem mondhat le arról a jogáról, hogy éljen alkotmányos jogaival - jegyezte meg, arra utalva, hogy az MSZP nemrég bejelentette: a választásokig már nem fordul az Alkotmánybírósághoz.

Sallai R. Benedek 51 ellenzéki képviselőtársával kezdeményezte a Nemzeti Földalapról szóló jogszabály alkotmányosságának vizsgálatát. Az Ab kedden kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a Nemzeti Földalap vagyonát érintő hiányos szabályozás kapcsán, kifogásolva, hogy a módosított földalaptörvény nem szabályozza, az alapba tartozó földek hasznosításából származó bevételek milyen mértékben fordíthatók az államadósság csökkentésére. A testület ugyanakkor alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!