LMP: vissza kell adni a tűzoltóságokat az önkormányzatoknak

Belföld, 2017.12.05

Az LMP újra önkormányzati működtetésűvé tenné a tűzoltóságokat, az ellenzéki párt szerint ugyanis a kormány "kényszeres központosítása" ezen a területen már emberéletet is követel.

Kanász-Nagy Máté szóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján egy októberi, szolnoki lakástűz részleteit ismertette, ahol szerinte a katasztrófavédelem alá vont új rendszer hozzá nem értése miatt történt haláleset. A tűzoltók ugyanis csak a bejelentés után órákkal értek a helyszínre, először kéményseprőket küldtek oda.

A tragédia szerinte megelőzhető lett volna, ha az emberek azonnal elérték volna a tűzoltókat. Sorolva a visszás eseteket, elmondta még: előfordult, hogy a tűzoltók olyan védőruhát kaptak, amely nem védte, inkább hátráltatta őket a munkában, de olyan járművet is beszereztek, amelyek drágábbak a korábban vásároltaknál, de kevésbé hatékonyak.

Pártja álláspontját ismertetve hangsúlyozta: minden olyan intézményt önkormányzati szinten kell tartani, ahol a megfelelő szakértelem rendelkezésre áll ahhoz.

Kanász-Nagy Máté kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy Jancsó Andrea, a párt IX. kerületi önkormányzati képviselője kilépett az LMP-ből. A szóvivő annyit mondott, nagyon sajnálják Jancsó Andrea döntését, de tudomásuk veszik azt. Arra a kérdésre, hogy Jancsó Andrea mivel indokolta kilépését, Kanász-Nagy Máté nem válaszolt, azt azonban megerősítette, hogy az önkormányzati képviselő a párt országos választási listáján a 28. helyre került.

A bevándorlással kapcsolatos kérdésre azt felelte: egyszerre kell a biztonságot és az emberséget érvényre juttatni. A kötelező, felülről nyitott kvóták rendszerét az LMP nem támogatja - válaszolta arra a felvetésre, hogy Meszerics Tamás LMP-s európai parlamenti képviselő korábban azt mondta, hogy a válság megoldása nem képzelhető el másképp, mint kötelező kvótarendszerrel.

Szerinte a magyar kormánynak is fontos szerepe és felelőssége van egy hosszú távú megnyugtató megoldás kidolgozásában akár az Európai Parlamentben, akár az Európai Bizottságban, de az Európai Tanácsban is, amelynek Orbán Viktor miniszterelnök is tagja. Ha ezek a megoldási javaslatok elkészültek, akkor dönthető el, melyik alternatíva szolgálja a biztonságot és az emberséget egyaránt.

Az LMP a kerítést sem bontaná el - felelte kérdésre -, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok más megoldásra is szükség van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!