Lovagi viadal és ágyútűz a XVII. Nándorfehérvári Emléknapokon

Belföld, 2022.07.24

A hétvégén már tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Nándorfehérvári Emléknapot a Mátyás téri Havas Boldogasszony-templom tőszomszédságában.

XVII. Nándorfehérvári Emléknapok
Az emléknap elsősorban a nándorfehérvári diadalnak állít emléket, melynek során a várat védő Szilágyi Mihály, a felszabadítására érkező Hunyadi János, illetve a később csatlakozó Kapisztrán János együttes seregei hatalmas győzelmet arattak II. Mehmed török szultán túlerőben lévő hadai felett. Az ostrom 1456. július 4-22. között zajlott, amely végül a magyar seregek óriási győzelmével zárult. A nándorfehérvári diadal jó időre elvette a törökök kedvét Magyarország meghódítását és európai expanzióját dédelgető terveitől.

A kétnapos rendezvény szombati napja volt érdekesebb a nagyközönség számára, hiszen olyan betétprogramok szerepeltek a kínálatban, mint középkori fegyver- és hadi bemutató, haditorna vagy zenés bábelőadás, amelynek a kicsik örültek a legjobban. Kohári Nándor főszervező immár tizenhetedik alkalommal álmodta meg az emléknapot, amely Szeged egyetlen, a középkort felidéző nagyszabású rendezvénye.  



A programsorozaton részt vett többek között az Oroszlánszív Lovagrend, valamint a St. Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesület is, utóbbiak a Vajdaságból érkeztek a múltidéző eseményre.  

A legnagyobb sikere ahogyan a korábbi években is, a középkori fegyver- és hadi bemutatónak, valamint a haditornának volt, előbbit az Oroszlánszív Lovagrend, míg utóbbit a St. Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesület tartotta.  

A zentai St. Longinus egyesület arról a katonáról kapta a nevét, aki Jézust lándzsájával megdöfte a kereszten. A Biblia a római katona valódi nevét nem említi, az elnevezés egy negyedik századi apokrif iratból származik. A katona miután megszúrta Jézust, megbánta bűneit, áttért a keresztény hitre és vértanúhalált halt, amelyet csodák kísértek.  

A St. Longinus egyesület humoros produkcióval szórakoztatta a nézőközönséget, talán az angol Monty Pythonhoz leginkább hasonló stílusban.  

A fegyver- és hadi bemutatón a puskák korai evolúcióját és hangját ismerhette meg a nagyérdemű. A szakállas puska mellett kamrás ágyút, sőt még egy tábori mozsárágyút is elsütöttek, amelyet a tábort védő katonák a közelben ólálkodó ellenség ellen vetettek be.  

A tervek szerint jövőre is megrendezik a rendezvényt, amelyre immár tizennyolcadik alkalommal kerülhet sor Szegeden.

Ide kattintva tekintheti meg a tavalyi eseményről készített anyagunkat!
(Webrádió)

Címkék

XVII. Nándorfehérvári Emléknapok St. Longinus Oroszlánszív Lovagrend
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!