Magyar-lengyel barátság - Megkezdődött a magyar és a lengyel államfő találkozója Veszprémben

Belföld, 2018.03.23

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Áder János magyar köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel államfőt a veszprémi Óváros téren péntek délután, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából.

A két köztársasági elnök a felesége - Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda - társaságában érkezett Veszprémbe, ahol délután a Dubniczay-palotában tárgyalnak, majd sajtótájékoztatót tartanak a városházán.

Áder János és Andrzej Duda este a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartandó díszelőadáson beszédet mond a Hangvillában, szombaton pedig a Szent Mihály-székesegyházban ünnepi szentmisén vesznek részt.

Andrzej Duda Áder János meghívására érkezett Magyarországra a magyar-lengyel barátság napjának tizenkettedik alkalommal megrendezett eseményére, amelynek a házigazdája idén Veszprém. A városban március 19. és 25. között, egész hetes rendezvénysorozattal ünneplik a lengyel-magyar barátságot.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel nyilvánította március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává, majd március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel Szejm is. Azóta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban az államfők, valamint a testvérvárosok és a baráti társaságok képviselőinek jelenlétében.

A találkozót 2007-ben Przemysl, 2008-ban Debrecen, 2009-ben Krosno, 2010-ben Óbuda-Békásmegyer, 2011-ben Poznan, 2012-ben Ópusztaszer, 2013-ban Tarnów, 2014-ben Eger, 2015-ben Katowice, 2016-ban Budapest, tavaly pedig Piotrków Trybunalski városában tartották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!