Magyar-mongol diploma a Debreceni Egyetemen

Belföld, 2017.06.20

Kettős diplomát adó képzés indításáról kötött megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) a Mongolian University of Life Sciences-szel a kedden megnyitott 5. Agrimba-AVA kongresszuson Debrecenben - közölte az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.

Közleményük szerint a leendő magyar és mongol agrárgazdasági szakemberek kapcsolatépítését, illetve az ázsiai ország gazdaságfejlesztését szolgálja az a kétoldalú megállapodás, amelyet kedden írtak alá a DE agrártudományi campusán. Az együttműködés értelmében 20 magyar és 20 mongol hallgató szerezhet kettős diplomát az ulánbátori intézmény MBA szakán, valamint a debreceni gazdaságtudományi kar vállalkozásfejlesztés mesterszakán tanulók közül.

Jávor András rektori főtanácsadó az aláíráskor kiemelte: a kettős diplomával a mongol gazdaságban jelentkező kérdésekre tudnak európai típusú választ adni. A Debreceni Egyetem iránt folyamatos az érdeklődés az ázsiai országból, jelenleg is tanulnak mongol doktoranduszok és MSc-hallgatók a cívisvárosban.

A két egyetem között több mint 10 éves a kapcsolat, de a két ország távolsága miatt eddig csak kevesen jutottak el a partnerintézménybe tanulni. A most aláírt megállapodás ennek adhat lendületet - mutatott rá Jávor András.

Masir Erdenebajar, a Mongolian University of Life Sciences elnökhelyettese hozzátette: egyetemüknek kilencezer hallgatója van, és az országban egyedül ők foglalkozunk agrárökonómiával. Ezért - jegyezte meg -, már a program indulásakor ki tudják használni a maximális, 20 fős hallgatói létszámot, és remélik, hogy oktatói csereprogramokra is lehetőség lesz a jövőben.

Nábrádi András, a DE gazdálkodástudományi intézetének igazgatója elmondta: a vállalkozásfejlesztési mesterszakhoz kötődően ez már a második kettős diplomát adó képzés, ugyanis 2011 óta egy finnországi egyetemmel is van hasonló megállapodásuk.

A Debreceni Egyetemen (annak jogelődjében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen) 1989-ben kezdődött az MBA képzés az Agrimba nemzetközi hálózat részeként. Az AVA-kongresszus az Agrimba legmagasabb szakmai és tudományos rendezvénye, amelyet kétévente rendeznek meg a hálózat egy tagjánál, ezúttal - immár második alkalommal - Debrecenben - ismertette a professzor.

Hozzátette: ennek a világon egyedülálló hálózatnak 25 partnerintézménye és 11 aktív MBA-programja van Ázsiától Amerikáig. Ezen túl saját akkreditációs lehetőséggel, oktatási anyaggal és egy önálló tudományos lappal is rendelkezik, amely most ünnepli tízéves fennállását.

A tanácskozás központi témája az amerikai elnökválasztás és a Brexit, illetve azok gazdaságpolitikai, valamint agrárpolitikai hatása - közölte a kongresszus szervezője.

Az angol nyelvű tanácskozáson 12 ország több mint 60 szakembere vesz részt. A szekcióüléseken az alkalmazott ökonómia, a menedzsment-informatika, a pénzügy-számvitel, a vidékfejlesztés, a turizmus-sportmenedzsment, valamint a kereskedelem-marketing témakörökben tartanak előadásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!