Magyar-szerb kormányülés - Szijjártó: a jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági együttműködést hoztak létre

Belföld, 2018.02.09

A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági, kereskedelmi együttműködést tudtak létrehozni Magyarország és Szerbia között - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak pénteken az Országházban.

A tárcavezető kifejtette: "Magyarország és Szerbia között a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most", és ebben a tekintetben el kell ismerni a jelenlegi szerb elnök erőfeszítéseit, amelyek nyomán "a két ország közötti történelmi megbékélés irányába öles lépteket tudtunk tenni".

Ez a politikai kapcsolatrendszer kifejezetten kedvező hatással van a gazdasági együttműködésre is - mutatott rá. Hozzáfűzte: 2016-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom 1,9 milliárd euró volt, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig 2,3 milliárd euró, így a becslések szerint az év végére elérte a 2,5 milliárd eurót.

A külügyminiszter kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program sikeresnek minősíthető, 6200 pályázatot támogatott a magyar kormány több mint 10 milliárd forint értékben. Ezzel a Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is nagy mértékben hozzájárultak, és jelentősen megerősítették a vajdasági magyar közösséget, ezért ezt a gazdaságfejlesztési programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják - közölte.

Kitért rá: négy nagy infrastrukturális fejlesztés ügyében dolgoznak együtt. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a szerb szakaszon már megindult, a magyar szakaszon pedig kiírták a közbeszerzési eljárást, és több mint 30 konzorcium, vállalat érdeklődött a projekt iránt, 30-an ki is váltották a tender dokumentációt - mondta. Hozzátette: mindez világosan mutatja, hogy a magyar és a környékbeli építőipari vállalatok nagy érdeklődést mutatnak e beruházás iránt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy különböző útépítési projektekben a határ túloldalán is magyar részvételre lehet számítani. Emellett pedig a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal tervezése befejeződött, most EU-s minősítést kérnek, hogy uniós forrásokat használhassanak, valamint a Szeged-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújításának, illetve építésének tervezése is megkezdődik - sorolta.

Mint mondta, fontos, hogy ma már nemcsak Szerbia északi, hanem a déli részén is megjelennek magyar vállalatok, pénteken megállapodást írnak alá arról, hogy 10 millió eurós befektetetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg a tevékenységét Dél-Szerbiában.

Az energetikai együttműködésről közölte: Szerbiának, Bulgáriának és Magyarországnak aláírt megállapodása van a Gazprommal, hogy a belső hálózatfejlesztések és az interkonnektorok kapacitásának bővítése nyomán 2019 végétől 6-8 milliárd köbméteres éves gázmennyiség vásárlására nyílik lehetőség a balkáni útvonalon keresztül Magyarországnak. Ha minden fél betartja ezt a megállapodást, akkor az Magyarország energiabiztonságához nagymértékben hozzájárul - magyarázta.

A tárcavezető kérdésre elmondta: Soros György álláspontja régóta világos, nem tetszik neki az, hogy vannak olyan országok Európában, amelyek fontosnak tartják, hogy a tagállamok erősödjenek, és rajtuk keresztül erősödjön az EU, amelyek nem hajlandók feladni a nemzeti identitásukat, amelyek büszkék arra, hogy milyen történelmük, hagyományaik vannak, és nem kívánnak "feloldódni egy európai egyesült államokban". Ilyen támadásokat a múltban is át kellett élnünk, és ilyenekre kell készülnünk a jövőben is - jelentette ki.

Felvetette, mennyire hiteles az a megközelítés, hogy az embereket, a társadalmat az NGO-k képviselik és nem választott képviselők.

Ugyancsak kérdésre közölte: a sajtóból értesült az Elios Zrt. ügyéről, és nem volt meglepve, mert "választási kampány van, és minden választási kampányban előszednek ilyen ügyeket". Mindig támogatja, hogy a nyomozóhatóságok törvényesen, hitelesen utánajárjanak ügyeknek, ha ők gondolják, de sosem támogatja a hecckampányokat - jelentette ki Szijjártó Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!