Magyar Levente: a Vajdaság legfontosabb adottsága a mezőgazdaságban rejlik

Belföld, 2017.12.15

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja azt a célt szolgálja, hogy a térség legerősebb és legfontosabb adottságát, a mezőgazdasági lehetőségeket minél jobban kiaknázza - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Szabadkán.

A gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Prosperitati Alapítvány a falusi házak vásárlását célzó, vissza nem térítendő támogatások győztes pályázóival írt alá szerződést, az államtitkár ennek keretében tartott sajtótájékoztatót Szabadkán. Kiemelte, hogy a program eddigi, közel két évében csaknem 40 milliárd forintot kitevő fejlesztések valósultak meg a Vajdaságban. Ezt az összeget a magyar kormány támogatása, a vállalkozók önereje és a kedvezményes hitelek teszik ki. Óriási összegről van szó - fogalmazott Magyar Levente, majd hozzátette, korábban soha nem érkezett ekkora mértékű támogatás a Vajdaságba.

A program azt a célt szolgálja, hogy megerősítse az itteni magyarságot, valamint a magyarként való megmaradás gazdasági alapjait a mezőgazdaságban rejlő potenciál kiaknázása révén. "Vajdaság már ezer éve a mezőgazdaságából él, és mi azon vagyunk, hogy ez a következő ezer évben is így legyen" - szögezte le.

Nagy mezőgazdasági feldolgozók épülnek, amelyek széles körben vásárolják fel a javakat, megerősítik azokat a kis gazdaságokat, amelyek beszállítói lehetnek a feldolgozóknak, illetve segítik olyan partnerkapcsolatok kiépítését, amelyek hosszú távon biztosítják e rendszerek fenntarthatóságát - ismertette Magyar Levente. Hangsúlyozta, ha a gazdaságnak jól megy egy adott térségben, az a tágabb közösség tagjaira is pozitív hatással van. Szerbia kormánya ezt felismerte, és támogatja a magyar kormány programját, hiszen a támogatások minden fillérjét Szerbiában költik el a nyertes pályázók, és ezzel Szerbia gazdasága erősödik - fogalmazott. Magyarország pedig abban érdekelt, hogy Szerbia erős legyen.

A falusi házak vásárlására vonatkozó pályázat Magyar Levente szerint logikus folytatása az eddigi támogatásoknak, a program során ugyanis főként a mezőgazdaságra helyezték a hangsúlyt. "Ebből logikusan fakad, hogy szerettük volna azokat a családokat segíteni, amelyek hosszabb távon vidéken képzelik el a jövőjüket" - tette hozzá.

A programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen indította. Pásztor István, a VMSZ elnöke rámutatott, az idén már a negyedik alkalommal kötnek szerződést a nyertes pályázókkal, ami azt jelenti, hogy dinamikusan halad a pályáztatás.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak, mert az bizalmat szavazott a vajdaságiaknak egy olyan ügy kapcsán, amellyel kapcsolatban korábban nem volt még tapasztalat. A vajdasági tapasztalatokból kiindulva tudott elindulni máshol is a gazdaságfejlesztési program.

"A Fidesz és a VMSZ arra szövetkezett, hogy megerősíti a magyar nemzetet. Ebben a stratégiai megállapodásban akkor tudunk sikeresek lenni, ha mindenki elvégzi a saját feladatát. A nemzet csak akkor tud erős lenni, ha a határon túli nemzetrészek is erősek, ha mindenki megerősíti a saját közösségét" - fogalmazott a VMSZ elnöke.

A következő pályázatokat a következő év első negyedében írják ki, és a várakozások szerint ebben a fejlesztési ciklusban az a pályázat lesz az utolsó. Ezzel megvalósul mindaz, amit terveztek, és olyan eredményt tudnak felmutatni, amely alapot jelenthet a következő időszak fejlesztési lehetőségeire - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan nagy az elvándorlás, és sokan elmentek a Délvidékről, de sokan maradtak még, és őket meg kell erősíteni. A VMSZ felmérései szerint a vajdasági magyarság lélekszáma még mindig közelebb van a 250 ezerhez, mint a 200 ezerhez.

A vajdasági gazdaságfejlesztési programra a magyar kormány eleinte 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások összege már meghaladja a 65 milliárd forintot. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis-és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve e folyamat visszafordítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!