Magyarok kenyere - Lisztadományt adtak át a Vajdaságban

Belföld, 2017.10.11

A Magyarok kenyere program keretében idén a Kárpát-medencéből mintegy 600 tonna búzát gyűjtöttek össze, amelyből 360 tonna liszt készült, és ebből 5 tonna jutott a hajdújárási Poverello - Ferences Közhasznú Alapítvány Lurkó Házának, ahol naponta körülbelül 70 gyereket látnak el - hangzott el a lisztadomány átadásakor szerdán a vajdasági Hajdújáráson.

Lisztadományt adtak át a Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében A jótékonysági program vajdasági záróeseményén a lisztadományt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Korinek László, a Magyarok kenyere program elindítója, valamint Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke adta át.

Herczegh Anita a helyszínen kiemelte: hetedik éve gyűjtenek búzát a jótékonysági kezdeményezés keretében, amelyhez évről évre egyre több gazda csatlakozik, és így egyre több búza és liszt gyűlik össze. Mint mondta, a mozgalom jelentősége abban rejlik, hogy magában hordozza az egész Kárpát-medence összefogását, hiszen mindenhonnan gyűjtik a búzát, és minden területre jut a lisztből is. A kezdeményezés kiemelkedően fontos azoknak a határon túli gyerekeknek, akik számára ebből tudnak minden nap ételt biztosítani - tette hozzá a köztársasági elnök felesége.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok kenyere programot. Győrffy Balázs, a NAK elnöke aláhúzta: minden határon túli térségből érkezik búza a program gyűjtésére. A kezdeményezés az idei esztendőben minden rekordot megdöntött, 2300 magyarországi és 1600 határon túli magyar gazdálkodó mintegy 600 tonna búzát gyűjtött össze. A határon túli területekről tavaly 100 tonna, az idén pedig már 150 tonna gabona érkezett. A lisztből a rászorulók minden magyarországi megyében kaptak, ezen felül a nehéz sorsú gyerekeket ellátó külhoni intézményekbe juttattak jelentős mennyiségű adományt - tette hozzá.

A program 2011-ben indult, akkor a magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett, 2012-ben 20, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg 2015-ben már 440, tavaly pedig 515 tonna kenyérgabonát ajánlottak fel a gazdák.

A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti. A liszt- és kenyéradomány az idén mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut el több mint 130 szervezet segítségével.

A NAK közleménye szerint a Vajdaságba szánt öt tonnán felül a határon túli területekre további 105 tonna adomány jut: 60 tonnát kap Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc alapítványának 82 erdélyi intézménye, 20 tonnát a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, 10-10 tonnát az Oltalom Karitatív Egyesület és az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint 5 tonnát a Bakó Pál által vezetett Szent Erzsébet Egyesület.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Lisztadományt adtak át a Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében Lisztadományt adtak át a Vajdaságban a Magyarok Kenyere program keretében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!