Magyarországon a sportorvosi alkalmasságnak nem feltétele a virológiai vizsgálat

Belföld, 2020.05.23

Dr. Kiss Marianna, az Országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) vezetője kijelentette, hogy Magyarországon a sportorvosi alkalmasságnak nem feltétele a virológiai vizsgálat.

Dr. Kiss Marianna az M1 aktuális csatornának kiemelte, a jelenlegi vizsgálat is elég szigorú, amelynek során alapvető szempontjuk az, hogy csak egészséges sportoló kaphat versenyengedélyt.

"Minden alkalommal felhívjuk a sportolók figyelmét, hogy vírusos tünetekkel vagy vírusos betegségekkel ne edzenek a saját, illetve környezetük egészsége érdekében. Ezek a szabályok tehát már eddig is léteztek és használjuk őket, és ebből a szigorból aligha engedünk a közeljövőben" - nyilatkozta. Hozzátette, a sportorvosi alkalmasságot eddig is döntően befolyásolta, hogy az érintett versenyző egészséges legyen.

"Ezért nem gondoljuk, hogy virológiai vizsgálatokat is bevezetnénk a jövőben" - hangsúlyozta. Közölte, miután jelenleg is a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításait követik, így amennyiben azok szükségét érzik a változtatásnak, akkor természetesen ők is megteszik a lépéseket.

Kiss Marianna kiemelte, a sportvilágban mindig az aktuális járványügyi helyzethez kell igazodniuk, és ha országos szinten vagy a kontinensen a készültség fennáll, akkor a sportegészségügyben sem lehet lazítani.

"Ez is azon területek közé tartozik, ahol a legtovább kell fenntartani a szigort és az odafigyelést" - közölte. Hozzátette, bár a koronavírus leginkább az idősebbeket veszélyezteti, míg a fiataloknál sokszor tünetmentes a lefolyása, a sportvilágban a nagy létszámok és a legtöbbször korlátozott terek miatt nagy "a szociális érintkezés lehetősége".

Kiss Marianna hangsúlyozta, Budapesten jövő héttől kezdik a sportorvosi vizsgálatokat, a versenyengedélyek kiadásával kapcsolatban pedig vegyesek a visszajelzések, hiszen nagyon sok sportágban még hónapokig nem indul el a versenyszezon.

"Remélem, a sportolók a jövőben még inkább megértik, miért fontos, hogy csak egészségesen jöjjenek sportorvosi vizsgálatra. És az a magatartás nem lesz jellemző, hogy gyakran eltitkolják, hogy betegek, tulajdonképpen otthon vannak, mert influenzásak, de a sportorvoshoz azért eljöttek. Jó lenne, ha a jövőben jobban vigyáznának magukra és egymásra" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!