Mint Novák Ádám kérdésünkre elmondta, a tökmagos-málnás ízvilág már korábban is szerepelt a repertoárjukban, idén szerették volna ezt fagylaltba is átültetni. A díjnyertes cukrász ugyanakkor hozzátette, hogy a tökmagot 4 féle képpen varázsolták bele a fagylaltba, amelyből egy nagyszerű ízvilág kerekedett ki. Fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy a költeményhez hazai termelőktől származó alapanyagokat használtak fel.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének megmérettetése 24 éves múltra tekint vissza, amelyet 1998 óta minden évben megrendeznek. Az országot 4 régióra osztják és innen az első három helyezett jut be az országos döntőbe. A szegedi cukrászok az "A" kategóriában indultak, ahol összesen egy tucat versenyző indult az "Év fagylaltja" címért. Magára a megmérettetésre Budapesten került sor, itt zsűrizték a döntőbe jutott finomságokat is.
Az első helyet egyébként Dobó Norbert Szőke zserbó fantázianévre keresztelt fagylaltja nyerte, de mint Novák Ádám elmondta, a balatonfüredi cukrász megérdemelten hódította el az első helyet, hiszen valóban egy ütős ízvilágot hozott, jó helyre került az aranyérem.
A döntőbe jutott nyalánkságok, így a szegedi tökmagos-málnás csoda is büszkén viselheti a Régió kiváló fagylaltja kitüntető címet. A díjnyertes fagylaltköltemény egyébként a mai napotól elérhető a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdában, az ára a normál fagylaltokéval egyezik, tehát a nyertes finomságért nem kell többet fizetni.
A tökmagos-málnás fagylalt nem a mentes kategóriában indult, ugyanakkor Novák Ádám megjegyezte, hogy csak és kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz.
A páros idén először vett részt a megmérettetésen és a kezdeti sikeren felbuzdulva, jövőre is szeretnének indulni a versenyen. Novák Ádám tervei között egy olajos magos finomság szerepel (a díjnyertes Szőke zserbó is egy diós fagylalt) a jövőre nézve, ugyanakkor kérdésünkre azt is elárulta, hogy az idei versenyen már megtapasztalta, hogy milyen pluszt kell nyújtani az esetleges győzelemhez, szeretnének minél előkelőbb helyen szerepelni a jövő évi versenyen.
Az alapanyag árak jelentősen emelkedtek, ugyanakkor a jelenlegi árakat szeretnénk tartani, ameddig csak lehet, nem szeretnénk átlépni egy lélektani határt - tette hozzá a cukrász az árat firtató kérdésünkre.
Novák Ádám 2006 óta cukrász, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdában pedig 2018, azaz a nyitás óta dolgozik. Mi a magunk részéről sok sikert kívánunk a csapatnak!
(Webrádió)
Címkék
REÖK Kézműves Cukrászda
Novák Ádám
Elek Rita
Véleménye van? Szóljon hozzá!