Március 15. - Karácsony: ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor

Belföld, 2020.03.15

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor, Budapest megint rebellis város, hiszen lázadással ér fel, hogy a tavaly októberi választáskor a fővárosiak újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettek hitet.

A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az - értékelt a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videóban vasárnap a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "harminc éve úgy akartuk, hogy ez ne így legyen, mégis ennek a békés és vidám polgári és hazafias ünnepnek az üzenete, úgy tűnik, egyre távolabb van tőlünk, talán távolabb mint 1989-90-ben. Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa, hiszen a megnyirbált szabadság, a fokozódó egyenlőtlenség idején, egy testvérietlen, embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító államban igenis lázadással ér föl, hogy tavaly októberben mi, budapestiek újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettünk hitet."

Ezen a napon azért tűzünk kokárdát a szívünk fölé, hogy emlékeztessük magunkat és megtanítsuk a gyermekeinknek is, hogy a legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben és a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, a kudarcainkban és a sikereinkben egyek vagyunk - mondta a fővárosi önkormányzat ünnepi videójában a főpolgármester.

Március 15. jelképe annak, hogy a nemzeti szuverenitás és a társadalmi fejlődés nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, 1848 egyszerre volt a haladó elit és a jogfosztott tömegek lázadása, egyszerre volt Széchenyié és Petőfié.

Ott és akkor megszületett az a társadalmi összefogás, amire azóta is nagy szükségünk lenne. Különösen most a bajban, a járványveszély idején, amikor "a napnál világosabban derül ki, hogy össze van kötve a sorsunk, itt ebben a hazában és a világ minden részén" - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a főváros idén a Lánchidat választotta a március 15-i ünnepsége szimbólumává. Azt a hidat, amelynek a felújítása a város egyik legfontosabb feladata, és amely szimbóluma annak, hogy "volt idő, amikor a hidak építése, és nem az árkok mélyítése volt a nemzeti cselekedet" - mondta.

A fővárosi önkormányzat már több mint egy hete lemondta az önkormányzati ünnepséget az új vírus okozta járványhelyzetre való tekintettel, helyette Karácsony Gergely és - az eredetileg tervezett ünnepségre meghívott fellépők közül - a Kossuth-díjas Csákányi Eszter színésznő és Herczku Ágnes népdalénekes a vasárnap közzétett videóban emlékeztek meg a 1848-as forradalomról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!