Március 15. - Orbán: Brüsszelt meg kell állítani! (2. rész)

Belföld, 2017.03.15

A 169 évvel ezelőtti forradalmat méltatva Orbán Viktor azt mondta: 1848 fontossága nemcsak abban áll, hogy megtörtént, hanem, hogy azóta is történik.

1848 belső mércénkké és erkölcsi iránytűnkké vált - mutatott rá a miniszterelnök.

"A '48-as mérce és iránytű megmondja ma is, ki mennyit ér a haza mérlegén. Ki a hű, a hazafi, az odaadó, ki a bátor" - fogalmazott a kormányfő, kiemelve: megmutatja, mi a nagyság.

Hozzátette: megmutatja azt is, mi a kisszerűség, az álnokság és az álomgyilkosság, mi az országépítés, és mi az országrombolás.

1848 mércéje meghatározza mindannyiunk személyes helyét a nemzet soraiban. És 1848 meghatározza nemzetünk helyét is a nemzetek soraiban - mondta a kormányfő, aki hozzátette: erre a bennünket megillető helyre büszkék lehetünk.

Orbán Viktor szerint 1848 nem áll magányos szigetként a magyar történelem folyamában.

1848 kapocsként fogja össze Rákóczi szabadságharcát és 1956 októberét - jelentette ki a miniszterelnök.

"Mi itt, a Kárpát-medencében, kultúrák, birodalmak, civilizációk ütközőzónájában a lehető legnagyobb diadallal büszkélkedhetünk. A háborút, a haza megmaradásáért és a nemzet fennmaradásáért vívott háborút végül mindig megnyertük. (...) Mindenki akarata ellenére itt vagyunk" - fogalmazott a kormányfő.

Szavai szerint "a mi családi szelfink egy győztes nemzetet mutat".

"Bennünket nem győztek le, igaz, sok fontos csatát elvesztettünk". De akik csatát és hadjáratokat nyertek a magyarok ellen, a háborút végül elvesztették: a tatároknak nyomuk veszett, az ottomán porta elenyészett, a Habsburg Birodalom köddé vált, a szovjet kolosszus pedig egyszerűen kimúlt - fejtette ki, feltéve a kérdést: "hatalmas birodalmak, hol a ti fullánkotok"?"

Szerinte március 15. a cáfolhatatlan bizonyíték, hogy mi voltunk, vagyunk és leszünk, "ez a mi diadalunk".

Orbán Viktor, aki köszöntötte az ünnepre Lengyelországból érkezetteket is, úgy fogalmazott: "fontos nekünk, hogy mint '48-ban, ma is itt vannak velünk".

Azt is mondta: minden nemzet úgy ünnepel, ahogyan jelleme adja, van, aki fesztivált rendez, és van, aki partit ad. Hozzátette: "a mi tavaszköszöntő magyar ünnepünket körüllengi valami derűs komolyság".

Végül arról beszélt, hogy a magyar nemzet erősödik, emelkedik, és ki fogja érdemelni a tehetsége és szorgalma alapján őt megillető elismerést az európai nemzetek közösségében.

A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! - zárta ünnepi beszédét a kormányfő.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!