Március 15. - Seszták Miklós: a magyar nép sorsot választott magának

Belföld, 2018.03.14

A magyar nép sorsot választott magának 1848. március 15-én, olyan sorsot, amitől megremegett egész Európa - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter a nemzeti ünnep alkalmából szervezett önkormányzati ünnepségen szerdán Kisvárdán.

Seszták Miklós azt mondta, ha március 15. pusztán "egyszerű nemzeti győzelem" lenne, akkor nem emlékeznénk rá úgy, mint a legfontosabb ünnepünkre. "Úgy érezzük, hogy ez a nap minden magyar szabadságharcnak része volt, annak is, ami korábban zajlott és annak is, ami csak később jött el" - fogalmazott a miniszter.

A művészetek házában megtartott ünnepségen Seszták Miklós arról beszélt, ezen a napon a tisztaság és az őszinteség legyőzhette a hatalmat, a félelmet és az elnyomást. "Százhetven év telt el és ma is itt állunk együtt, képesek vagyunk rá, hogy együtt mozduljunk, van közös akaratunk, és tudjuk, milyen életet akarunk" - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető - felidézve a forradalom történéseit - arról beszélt, hogy - csakúgy, mint 1848-ban - a magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságukért és a függetlenségükért.

"Nemcsak a szabadságunkat akarják elvenni, hanem már a nemzeti identitásunkat, a kultúránkat, a gyermekeink jövőjét is. Mindaz, amiért a történelem során küzdöttünk, elveszhet" - figyelmeztetett a miniszter.

Hangsúlyozta, a magyarok nem hagyhatják, hogy mások döntsenek országuk sorsáról, "nem hagyhatjuk, hogy tönkretegyék Magyarországot, meg kell őrizni a hazánkat olyannak, amilyennek szeretjük".

Az ünneplők a beszédek elhangzása után lovasok felvezetésével a Petőfi-szoborhoz vonultak, ahol elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!