Március 15. - Varga Mihály: ma is Kossuthék művéből élünk

Belföld, 2017.03.14

Ma, 169 évvel a 1848-as forradalom után még mindig abból élünk, amit Kossuthék akkor létrehoztak, hogy merjünk azokkal is szembeszállni, akikről azt gondoljuk, erősebbek nálunk - jelentette ki Varga Mihály a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület március 15-ei ünnepségén, kedden Budapesten.

Kossuth államszervező tevékenysége, Petőfi lelkesedése nélkül nem juthattunk volna el a kiegyezéshez és az azt követő aranykorhoz - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Ők hittek és bíztak abban, hogy Magyarország képes megfelelni annak a nemzeti létnek, amelyet az előző nemzedékek készítettek elő - tette hozzá.

Az 1848/49-es forradalomnak és szabadságharcnak mindenki számára más az üzenete, van akinek Széchenyi tenni akarása vagy Petőfi lelkesedése, másoknak a jobbágyfelszabadítás vagy az áprilisi törvények elfogadása, megint másoknak a szabadságharc egy-egy csatájának a felidézése. De mindenki számára egyaránt jelenti a forradalom és szabadságharc a nemzeti érzés kibontakozását, az összetartozást, a függetlenséget, a nemzet nagykorúvá válásának időszakát - mondta.

Felidézte, hogy 1848-ban sok forradalom fellobbant, majd elhamvadt Európában, és Magyarország volt az egyetlen, amely másfél éven át állta a sarat. Ez annak az államszervező tevékenységnek köszönhető, amelyet Kossuth és társai vezényeltek. Ha ma itt lennének közöttünk, ma is iránymutatással szolgálnának - hangsúlyozta.

Arról is szólt, hogy voltak időszakok, amikor tudatosan szembe akarták fordítani a nemzetet 1848/49-cel. Ma viszont lehetőségünk van arra a nemzeti ünnepen, hogy elgondolkodjunk azon, mi tesz bennünket magyarrá - mondta Varga Mihály.

Az ünnepséget, amelyet a csillaghegyi Jézus szíve templomban rendeztek, szentmise előzte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!