Márki-Zay Péter az EP és az Európai Bizottság képviselőivel találkozik Brüsszelben

Belföld, 2021.11.10

Az Európai Parlament (EP) frakciói közül négynek a vezetőjével és az Európai Bizottság négy tagjával is találkozik brüsszeli látogatásán Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje Brüsszelben.

Márki-Zay Péter A hódmezővásárhelyi polgármester kedden kezdett látogatást a belga fővárosban, ahol tájékoztatása szerint belga politikusokkal és európai szervezetek képviselőivel is találkozik.

Márki-Zay Péter magyar újságírókkal szerdán közölte: aznapi találkozóin a szocialista és a zöld EP-frakciók vezetői nyitottnak mutatkoztak egy "megújuló Magyarországra", ők is érdekeltek abban, hogy Magyarország "az európai értékekhez, a nyugat-európai keresztény kultúrához tartozzon".

Kijelentette: elengedhetetlen a bűnözéssel való szembenézés és a korrupció felszámolása Magyarországon. Mint mondta, elkötelezett amellett, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez (EPPO), valamint amellett, hogy négy-öt év előkészítő munka után Magyarország az eurozóna tagjává váljon.



Hangsúlyozta: megválasztása esetén a "Fidesz által betelepített bűnözőket" haladéktalanul ki fogja utasítani az országból. Emellett figyelmet akar fordítani arra, hogy az uniós forrásokat az EU "körültekintőbben folyósítsa", ami véleménye szerint azt jelenti, hogy a pénzeket a továbbiakban ne az "Orbán család és a fideszes bűnözők gazdagodására", hanem a magyar nép jólétére fordítsák. Kiemelte: el akarja érni, hogy Magyarország megfeleljen a jogállamiság kritériumainak és "ne lopják el az európai adófizetők pénzét".

Kérdésre válaszolva a rezsicsökkentésről azt mondta: ha Orbán Viktor nem tartaná szegénységben a magyar lakosságot, akkor ki tudnák fizetni a rezsiárakat. Kormányzása esetén a napenergia-felhasználással, a tűzifa biztosításával, falszigeteléssel, nyílászárócserével és hőszivattyús bojlerek felszerelésével támogatná a lakosságot.

Közölte: Orbán Viktor helyesen járt el, amikor menekülteket fogadott be Magyarországra, ugyanakkor a letelepedési kötvényekkel nemzetbiztonsági kockázatot szabadított az EU-ra. Véleménye szerint a kerítések tekintetében az Egyesült Államokat vagy Kanadát mint jogállamokat és kertesztény kultúrájú országokat kell követnie az uniónak: kontrollálnia kell, hogy kit enged be és kit nem. "Ha kell, nemcsak parti őrség kell, hanem kell kerítés is. Ha ez az Egyesült Államokban és Kanadában működik, akkor az Európai Unióban is működnie kell" - fogalmazott.
(MTI)

Címkék

Márki-Zay Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!