Márki-Zay Péter: itt az ideje az őszinteség korszakának

Belföld, 2022.02.18

Országértékelő beszédet tartott Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter
A régi, korrupt világot most Orbán Viktor képviseli, itt az ideje az őszinteség korszakának – jelentette ki Márki-Zay Péter, csütörtöki országértékelő beszédében.

„Lehet, hogy sokaknak furcsa lesz, akik a lebutított üzenetekhez szoktak, de ha meg akarjuk szabadítani az országot a gyűlölettől, akkor azt egy módon lehet csak: őszintén” - hangsúlyozta az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. „Nagy a felelősség, de készen állok rá” - mondta, és hozzátette: az életét tette fel a győzelemre, amiért mindent el fog követni, és az egység megőrzése érdekében köt kompromisszumokat.
 
Márki-Zay szerint azoknak, akiknek a polgárosodás nem az Európában példátlan szegénységet, a kereszténység nem a lopást és a gyűlölködést, a magyarság nem a hazaárulást, az orosz és a kínai érdekek elsőbbségét és az azeri baltás gyilkost jelentik, mára a Fidesz és Orbán Viktor vállalhatatlan lett. „Tisztességes, keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre” - fogalmazott a hatpárti szövetség kormányfőjelöltje.


Kitért arra, hogy Orbán a maga évértékelőjében őróla sokat beszélt, de az ország valódi problémáiról semmit. A miniszterelnök – emlékeztetett – képes volt arra, hogy bármilyen részvétnyilvánítás nélkül átlépjen azon a tragédián, hogy Magyarország 43 ezer polgárát ölte meg a járvány. Márki-Zay kifosztott országnak nevezte Magyarországot, amely mára az EU legszegényebb állama lett, de 74 százalékos aránnyal itt él a legtöbb szegény ember az egész Unióban. Eközben új társadalmi osztály született, a fideszes kiváltságosok arisztokráciája – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „hiába nő a nyugdíj, hiába nő a bér, ha az árak sokkal jobban nőnek”, és hogy Orbán Viktor maffiaállama az ország vagyonát átjátszotta családja és alattvalói kezére. „Tegnap az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy az Unió tolvajoknak nem ad pénzt”, így az Orbán-kormány korruptsága miatt akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja Brüsszel – közölte.

A miniszterelnök-jelölt arra kérte a volt és jelenlegi fideszes szavazókat, hogy támogassák az Egységben Magyarországért összefogást. Szerinte olyan kormánynak kell jönnie, amelyik újra Nyugat felé veszi az irányt, ahol az árak helyett a bérek emelkednek. Ígéretet tett az egészségügy fejlesztésére, az oktatás túlzott központosításának a megszüntetésére, az értelmetlen presztízsberuházások leállítására, a kultúra felszabadítására. Közölte, hogy kormánya csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, átláthatóvá teszi az uniós és állami források elköltését, azonnal elkezdi a felkészülést az euró bevezetésére, és 5 százalékra csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját.

Márki-Zay Péter évértékelője előtt felszólalt az egység valamennyi pártjának egy-egy vezető politikusa. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt társelnöke, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a maguk szemszögéből miként látják az előttünk álló 45 nap tétjét és teendőit. Dobrev Klára nyomatékkal hangsúlyozta azt is, hogy a DK a koalíció legszilárdabb támogatója.
(Webrádió)

Címkék

Márki-Zay Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!