Médiatanács: több mint százmillió forint ismeretterjesztő filmekre

Belföld, 2018.05.25

A Magyar Média Mecenatúra Programban a médiatanács hat magyarországi és négy határon túli alkotónak 100,9 millió forint támogatást ítélt oda ismeretterjesztő filmek, illetve sorozatok gyártásának támogatására az idei Kollányi Ágoston-pályázat első fordulójában - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a Magyarországról benyújtott pályázatok között három 16 részes sorozat kap támogatást: Lerner János az evolúció eredeti és az ember által tökéletesített "találmányait" bemutatva Fortélyos vadvilág címmel forgathat, Hevér Zoltán Vallás és szabadság címmel a vallás- és lelkiismereti szabadságot a világon elsőként törvénybe iktató 1568-as erdélyi Országgyűlésről készíthet sorozatot, Weininger Gabriella pedig az állami gondozásban felnőtt, de mára sikeres "hétköznapi hősök" életét követi nyomon Mentor című sorozatában.

Támogatást nyert még a nyolrészes, ötven év reklámtörténeti kincseit feldolgozó Mondja, Marha. című animációs sorozat, amelynek rendezője Muhi András Pires. Emellett két önálló alkotás is támogatást nyert: az egyik Zámborszki Ákos Magyar Olympiász című filmje, amely egy helyi földbirtokos által több mint egy évszázada először megrendezett "Palicsi Játékokat" ismerteti, a másik pedig Tóth Marcsi A Kármel hegye a szomszédban van című alkotása, amely a Sarutlan Kármelita Rend három magyar szerzeteséről szól.

A határon túlról eredményesen pályázott Bartók Csaba, aki 13 részben Külhonba szakadt vármegyeházak címmel forgat sorozatot, valamint Bárány Krisztián, aki négy részben forgat drónra szerelt, nagyfelbontású kamerákkal Erdély madártávlatból címmel. Szintén határon túli alkotás lesz Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című sorozata, amelyet a Madarasi Hargita lábainál élő, veszélyeztetett halállományról készít, illetve Gál Anasztázia Kitaposott utak a Muravidéken című sorozata, amely az első világháború előtti időktől napjainkig tartó elvándorlást követi majd nyomon a szlovéniai tájegységben.

A közlemény szerint a médiatanács tizenhárom televízió és egy rádió részére összesen 68,2 millió forint támogatást biztosít 2018. évi folyamatos működésükre a kapcsolódó pályázati eljárás harmadik fordulójában.

A közösségi televíziók közül támogatásban részesül a Pomáz Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a budapesti székhelyű Centrum Televízió és a Hatoscsatorna, a vecsési WTV, a Körzeti Televízió Esztergom, a püspökladányi Ladány Televízió és Sárrét Televízió, a Szentes Televízió, a Balmazújváros Televízió, a pécsi székhelyű Pannon TV, a Tótvázsony TV és a Kistelek Városi Televízió, míg a közösségi rádiók közül a Rádió Törökszentmiklós pályázott sikerrel.

A médiatanács rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntéseket is hozott: elfogadta és a honlapján három munkanapon belül közzéteszi három idén, az év második felében lejáró helyi kereskedelmi hasznosítású rádiós frekvencia - a Nyíregyháza 99,4 MHz, a Nyíregyháza 103,9 MHz és a Sopron 94,1 MHz - pályázati felhívását. A Veszprém 95,1 MHz-es helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására egyedül pályázó FM 4 Rádió Kft.-t - az ajánlat alaki érvényességi vizsgálata után - pályázati nyilvántartásba vette a testület.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!