Meghirdették a Biztos Kezdet Gyerekházak működtetését segítő pályázatot

Belföld, 2020.08.06

Meghirdette a Biztos Kezdet Gyerekházak jövő évi támogatásáról szóló pályázatot a Belügyminisztérium társadalmi esélyteremtési főigazgatósága, az ország intézményei több mint 840 millió forintot nyerhetnek el.

Langerné Victor Katalin, a BM társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei Rimócon tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia fontos eleme a korai fejlesztés, a prevenció, ezért szerepelnek a szolgáltatási rendszerben a három év alatti gyerekeket és szüleiket segítő Biztos Kezdet Gyerekházak.

Hazai forrásból 106 gyerekház működik, ezek élhetnek a pályázati lehetőséggel. Ezeken kívül 86 intézmény uniós pénzből indítja el a szolgáltatást - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kifejtette, a hátrányok már születéskor kialakulhatnak, a szakembereket és a fejlesztés fizikai feltételeit biztosító gyerekházak azért dolgoznak, hogy pótolják a hiányokat, a gyerekek mellett a szülők is segítséget kapnak. Ezek az intézmények az ország olyan helyein működnek, ahol valóban szükség van rájuk.

Langerné Victor Katalin arról is szólt, hogy komplex szolgáltatásról van szó, mert a gyerekházakból biztonsággal kezdik meg a kicsik az óvodát, majd az iskolát, ahol bekapcsolódhatnak a tanoda- és az ösztöndíjprogramba.

Sztojka Attila, a BM társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának vezetője a rimóci Biztos Kezdet Napraforgó Gyerekházban tartott rendezvényen közölte: 842 millió 300 ezer forintos - a tavalyinál 2 százalékkal nagyobb - keretösszeggel hirdették meg a pályázatot, a határidő augusztus 31-e.

Az elbíráláskor szempont lesz a pénzügyi, gazdálkodási terv, és az, hogy milyen hangsúlyt fektetnek a költséghatékonyságra, de a legfontosabb a szakmai program megalapozottsága. A pénzt 2021. január 1-jétől biztosítják, megteremtve ezzel a folytonosságot és a biztonságot - mondta.

Sztojka Attila kitért arra is, hogy a Biztos Kezdet Gyerekházak biztos pontot jelenthetnek egy település életében, mert bár elsődlegesen a gyerekekkel foglalkoznak, ez családtámogatói hálózat is, így a funkciójuk sokkal összetettebb.

Elmondta, a gyerekházak mintegy ezer családnak nyújtanak támaszt. A legalapvetőbb feladatuk, hogy öngondoskodásra nevelik az embereket, a kicsiktől a felnőttekig, a felelősség hangsúlyozásával - tette hozzá.

Erdélyi Anita, a 2006-tól működő rimóci gyerekház intézményvezetője ismertette: abban segítenek, hogy a mélyszegénységben élők is kibontakoztathassák képességeiket, beilleszkedhessenek az óvodába. Különböző szakembereket hívnak programjaikra, tanítanak sütést, főzést, biztosítanak internethasználatot, de segítenek a szülők ügyeinek intézésében is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!