Megkezdődött a zsidó hitközségek debreceni találkozója

Belföld, 2016.05.27

Huszonegy hazai és határon túli zsidó hitközség képviselőinek részvételével pénteken megkezdődött a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és határon túli testvérhitközségeinek háromnapos nemzetközi konferenciája.

Papp László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a 17. alkalommal megrendezett találkozó megnyitóján azt mondta, "Debrecen Magyarország spirituális központja, Debrecen a magyar Jeruzsálem". Ezzel arra utalt, hogy Debrecenben több nagy egyház és számos kisebb felekezet él egymás mellett évszázadok óta békességben. "Ez olyan erény, amivel kevés európai ország büszkélkedhet" - fűzte hozzá.

Reményei szerint "a konferencia erősíti a helyi és a Kárpát-medencei zsidóság és nem zsidóság kapcsolatát, a közös múltból eredő hitet".

A találkozón évről évre megerősítik a zsidó örökséget, mindazt, amit több mint 70 éve el akartak venni a zsidó közösségektől - mondta Papp László, és bejelentette: felépítik a zsidóság történetét bemutató múzeumot Debrecenben, ehhez a város biztosít forrást.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi katolikus megyés püspök köszöntőjében Ferenc pápának a római zsinagógában elhangzott szavait idézte, miszerint "a vallásközi párbeszédben alapvető fontosságú, hogy találkozzunk egymással testvérekként és nővérekként". Utalt arra, hogy a II. vatikáni zsinat lehetővé tette a rendes párbeszédet, az utóbbi ötven évben a kapcsolat teljesen megváltozott.

Az idei konferencia címével - Lenni, de hogyan? - összefüggésben a püspök megjegyezte: ma sok evilági sikert, karriert hajszoló, megcsömörlött ember van, pedig "az ember képes kapcsolatba lépni Istennel, elfogadni a tőle kapott törvényt, (...) és tettekre váltani a szeretet parancsát".

Fekete András görög katolikus esperes-parókus a hit fontosságáról beszélt. "Az életünket kaptuk, a hitet is, és ha tudjuk, honnan jövünk, tudjuk azt is, hova tartunk" - mondta.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője 416 gyülekezet nevében köszöntötte a zsidó hitközségek találkozóját. A Lenni, de hogyan? kérdésre utalva kifejtette: létezni nem lehet hontalanul, sorstalanul, csak úgy, ha otthonunk az a hely, ahol élünk. "A magyar zsidóság integráns része a magyar nemzetnek, otthonát nem háborgatják" - fűzte hozzá.

Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete lelkipásztora szerint "ma Európa elrablása zajlik". A menekültpolitikára utalva azt mondta: "ma nincsenek a kontinensnek olyan felelős vezetői, akik felfognák, mi lesz ennek a vége". Kijelentette, nem igaz, hogy nemzetünk nem befogadó, de kötelességünk megőrizni az örökségünket, amit őseinktől kaptunk. "Nem kirekesztésről, hanem kultúránk megőrzéséről van szó" - mondta.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke fontosnak nevezte, hogy nyíltan beszéljenek a Lenni, de hogyan? kérdésről, a jelenünkről, a keresztény-zsidó egyházak együttműködéséről. "Debrecenben nemcsak beszélünk róla, hanem gyakoroljuk, teszünk is érte" - utalt a helyi felekezetek közötti együttműködésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!