Megműtötték a Szegedi Vadaspark tigrisét

Belföld, 2018.04.18

Megműtötték szerdán Igort, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrisét, a macskaféle csípőízületi betegségét saját őssejtjeivel kezelték, ilyen nagyragadozónál ez volt az első hasonló beavatkozás.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött. A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel - gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval - kezelni, de nem értek el jó eredményt.

Veres József, az eljárás hazai kereskedelmi partnere, a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a regeneratív sejtkultúrával végzett beavatkozások a humán gyógyászatban már bevett gyakorlatnak számítanak, az állatgyógyászatban azonban csak most kezdtek elterjedni. Elsősorban ízületi degeneratív elváltozásoknál és autoimmun betegségeknél alkalmazzák, előnye, hogy minimális beavatkozással jár és nem kerül gyógyszer vagy idegen anyag a szervezetbe.

Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos elmondta, hogy az eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt. Altatásban csupán 3 milliméteres vágást ejtettek a tigris bőrén, majd vákuummal zsírszövetet szívtak le. Ebből szabadalmaztatott módzserrel elkülönítették az őssejteket és azt a hetvenféle fakort, amely a gyógyuláshoz szükséges, végül a 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe.

A szakember közölte, hogy kisállatokon harminc ilyen műtétet végzett már, szibériai tigrisnél azonban a világon ez volt az első hasonló beavatkozás. A tapasztalatok szerint három-négy nap után már láthatók a javulás első jelei, majd több hónapon keresztül folyamatosan egyre jobb állapotba kerül a kezelt állat, az eredmény pedig éveken keresztül fönnmarad.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!