Megújítják a józsefvárosi Orczy teret

Belföld, 2018.07.03

Megújul a VIII. kerületi Orczy tér, a tervek szerint jövő ősszel induló rekonstrukció során megváltozik a tér arculata, nő a zöldfelületek aránya, rendezik a parkolást, felújítják a tömegközlekedési járművek megállóit, valamint javítják a kerékpáros közlekedés feltételeit.

A terveket kedden budapesti sajtótájékoztatón ismertette Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros fideszes országgyűlési képviselője, volt VIII. kerületi polgármester, Sára Botond (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester, polgármesterjelölt.

Tarlós István azt mondta, hogy a térnek a 21. század elvárásai szerint és a közlekedési szempontok érvényesülése alapján egy új zöldterületi és közterületi központtá kell válnia.

Hangsúlyozta: a VIII. kerület régóta kitűnő partnere a fővárosnak a fejlesztésekben. Az elmúlt időszakban megújult a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér, valamint megindult a Corvin-negyed és a Magdolna-negyed felújítása.

A Blaha Lujza tér mintegy kétmilliárd forintból újul meg, és állami támogatással homlokzatfelújításon esik át az ott található Corvin áruház. Továbbá várható a Magyar Rádió épületének felújítása és átadása a Magyar Nemzeti Múzeumnak, és terveznek egy tízmedencés strandot és fürdőt építeni a kerületben - mondta el a főpolgármester.

Kocsis Máté arról beszélt, hogy az Orczy tér megújítása nemcsak a nyolcvanezer kerületi életét segíti, hanem sok százezer embernek könnyíti meg a mindennapi közlekedését. A tér mai látványa és funkciója nem felel meg a mai budapesti igényeknek - mondta.

A vasárnapi időközi kerületi polgármester-választásról szólva kiemelte, a főpolgármesterrel közösen Sára Botond mellett korteskednek, mert - mint fogalmazott - "ő a garancia (...) arra, hogy a megkezdett kerületi fejlődés ne torpanjon meg". Az az értékrend, amit ő képvisel, biztosíték a józsefvárosi lakosok számára arra, hogy folytatódjon az elmúlt tízéves folyamat - tette hozzá.

Kocsis Máté elmondta: Sára Botonddal szemben indul Győri Péter, "a magát függetlennek beállító, egykori SZDSZ-es, liberális jelölt", aki nem felújításokról és nem arról beszélt, hogy kiváló együttműködést tudna vagy szeretne kialakítani a fővárossal, hanem arról, hogy "a drogosok számára vonzó programokat hozna a kerületbe, (...) hajléktalantanyává változtatná a városrészt, és kifejezte az illegális bevándorlással kapcsolatos szimpátiáját".

Sára Botond arról beszélt, hogy a kerületi újjáépítési programnak köszönhetően az Orczy-negyed kapujának számító Orczy téren kívül szinte valamennyi józsefvárosi tér már megújult.

Közölte azt is, hogy az Orczy-negyed fejlesztését kétmilliárd forinttal támogatja az állam.

Az Orczy tér megújításának menetéről szólva Sára Botond elmondta: május végén döntöttek a terveztetésre és az engedélyes tervek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról, és az engedélyes tervek jövő tavaszra, nyár elejére készülhetnek el. Jövő nyár végén, ősszel indulhat a tér rekonstrukciója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!