Megújul a jászsági vízgazdálkodási rendszer

Belföld, 2018.07.11

Megújul a jászsági vízgazdálkodási rendszer, a rekonstrukció első üteme az Európai Unió és a magyar állam 1,65 milliárd forintos támogatásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében várhatóan a jövő évben indul - tájékoztatta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szerdán az MTI-t.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló, a tervek szerint 2020 végéig tartó projektnek köszönhetően a 41 éves Jászsági-főcsatorna alkalmas lesz a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására.

A fejlesztéssel javul a térség vízgazdálkodása, lehetővé válik a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, ezáltal csökkenthetők az éghajlati szélsőségekből eredő káros hatások - írták.

A Kötivizig tájékoztatása szerint a beruházás során a 21 kilométeres Jászsági-főcsatorna teljesen megújul, a töltések magasításával, mederkotrással, a műtárgyak felújításával nő tározókapacitása, és az üzemirányítás is korszerűbbé válik.

A töltésemeléssel 62 centiméteres vízszintemelés érhető el, így a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméter víz áll majd rendelkezésre, ez mintegy 0,65 millió köbméterrel több a jelenleginél. A belvíztározási kapacitás várhatóan 0,341 millió köbméterrel növelhető - ismertették.

Az igazgatóság kitért arra, hogy a Jászsági-főcsatornát a Kisköre-tározóból kiinduló öntözőrendszer részeként 1977-ben adták át, legfőbb funkciója a mezőgazdasági vízszolgáltatás, az ökológiai vízpótlás és a térség belvizeinek befogadása. Az átadás óta jelentősebb fejlesztések nem történtek, sok helyen elavult, kapacitása nem megfelelő, a töltéseken néhol magassági hiányos szakaszok vannak - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!