Megújul az Óbudai Egyetem Kandó kollégiuma

Belföld, 2017.11.20

Több mint 400 férőhelyes diákszálló jön létre jövő szeptemberig összesen 3,4 milliárdos kormányzati beruházással a főváros III. kerületében, ahol megkezdődött az Óbudai Egyetem Kandó kollégiumának rekonstrukciója.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatása szerint a 2007-ben bezárt, több mint nyolcezer négyzetméteres kollégium felújításának első üteme október végén kezdődött, miután az egyetem szerződést kötött a kivitelező Laterex Építő Zrt.-vel.

A cég októberben megkezdte a bontást és átépítést, folyamatosan zajlanak a munkálatok, kívül-belül megújul az épület.

Mint írták a hét emeletes épület rekonstrukciója után a földszinten korszerű kiszolgáló helyiségeket, a sportolni vágyók számára 100 férőhelyes kerékpártárolót és kondicionáló termet alakítanak ki. Az épület első emeletén oktatói szobák, és az egyetemi hallgatói önkormányzat irodái kapnak helyet, valamint kialakítanak egy 300-400 hallgatót befogadó közösségi teret továbbá a Neumann János Informatikai Kar számára egy 50 fős oktatási egységet.

Öt emeletet foglal majd el a kollégiumi rész, ahol összesen 153 szoba lesz, 405 hallgató számára. A modern, megújult kollégium két és háromágyas szobái saját fürdőszobával, kis teakonyhával rendelkeznek majd, továbbá a felújított kollégiumban kialakítanak baba-mama szobákat is. A tervek szerint minden szinten létesítenek közösségi tereket: tanulószobákat, konyhát és vasaló helyiséget.

A közlés szerint az akadálymentesítés is kiemelt szempont volt a tervezéskor, így európai színvonalú akadálymentes szobákat alakítanak ki, az egész épület könnyen bejárható lesz, amit a két lépcsőházhoz kapcsolódóan megépülő 4 új, 8 személyes felvonó is segít.

A Kandó Kollégium a KÖZTI tervezői által megálmodott modern külsőt kap megújult homlokzattal és energetikai korszerűsítéssel.

A tíz éve üresen álló épületet várhatóan már jövő szeptemberben újra élettel tölthetik meg a hallgatók. A teljes beruházás összege 3,4 milliárd forint, amely egy 2015-ös 1,6 milliárd forintos kormányzati támogatásnak köszönhető, melyet további 1,8 milliárd forintos támogatás egészített ki - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!