Mi okozhat fogfájást?

Belföld, 2021.12.17

A fogfájás váratlanul jön, lát és győz. Hirtelen keletkezik, kínzó órákat ígér, és nem hagyja, hogy a megszokott rendben élj.

Fog Lehet enyhe, tompán sajgó, de lehet nyilalló, pulzáló, elviselhetetlennek tűnő. Bárhogy is van, egyet jelent: tenni kell ellene.

A fogfájásnak többféle oka is lehet

A fájdalom megjelenése - legyen az bármilyen erejű vagy jellegű - egyre utal: az érintett fog belsejében található idegek figyelmeztető reakciójára. Ezt leggyakrabban gyulladásos folyamat idézi elő, de előfordulhat a fogak egyoldalú megterhelése esetén is.

Ha a zománc és a dentin - a fog külső rétegei - meggyengülnek, esetleg károsodnak, akkor a baktériumoknak és vírusoknak szabad út nyílik a fog belseje felé. A fogbelet sejtek, szövetek, erek és idegek alkotják, ezek termelik és táplálják a dentint.  

Ez az eredetileg egészséges fogbél a külvilágból érkező különböző irritációkra gyulladással reagál. Az irritáció időtartama, fajtája és erőssége szerint egyénenként eltérő fogbélgyulladások alakulhatnak ki. A gyulladás lefolyása emiatt más és más lehet, ami megnyilvánulhat az időtartamában és a fájdalom mértékében is.  

A fogfájás leggyakoribb okai: amikor a fog betegsége a ludas

Fogszuvasodás. A szájüregben rengeteg baktérium található. Ha nem megfelelő a szájhigiénia, akkor ezek a mikroorganizmusok akadálytalanul elszaporodhatnak, savat termelnek és gyengíthetik a fogzománcot. A lerakódó lepedék, a savas hatás és a kialakuló fogkő fogszuvasodás kialakulásához vezet. A szuvasodás gyakran szabad szemmel is látható, de a jelenlétét a cukros, illetve édes ételek fogyasztása során fellépő fájdalom is egyértelműen jelzi.

A zománceróziót a savas ételek vagy a szájüregbe kerülő gyomorsav okozza. A savak nagyon erősen károsítják a fogzománcot, elbontják, elvékonyítják, így az nem tudja ellátni a védelmi funkcióját. A fog emiatt előbb érzékennyé válik, majd megindulhat a szuvasodás is. Először a fog barázdáiban kezdődik a folyamat. Megelőzésképpen érdemes olyan inlay és onlay fogbetéteket alkalmazni, amilyet a francia nyelvű Jildent Clinique szakorvosai is javasolni szoktak.

Nagy fájdalommal járhatnak a foggyökér körüli gyulladások is. Ennek tipikus tünetei vannak: a fog ráharapásra érzékeny, a begyulladt fogbél meleg hatására fájni kezd. A fogakat tartó szövetek gyulladását a fog körül megtelepedő baktériumok okozzák, amelyeknek a toxinjai eljuthatnak foggyökérhez és a fogbélbe.

A fájdalom oka lehet egy tályog kialakulása is. Az előfordulása gyakori az ínyen, a foggyökér körül vagy a fog és az íny közötti résben. Lüktető fájdalom kíséri.

A fogfájás további okai

Az íny visszahúzódása - az ínyrecesszió - szabaddá teszi a foggyökeret, így a fog ezen része védtelenné válik a külső behatásokkal szemben. A hideg levegő, a meleg italok, a cukros ételek hirtelen fellépő, belenyilalló fájdalmat váltanak ki.

Fogfájást okozhatnak a helytelenül elvégzett fogászati beavatkozások, a fogszabályozás, a fogak mechanikai vagy traumás sérülései, a fogcsikorgatás, illetve a szomszédos területek fogba sugárzó fájdalma.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!