Mi történik, ha kiesik egy fog?

Belföld, 2020.05.20

Ha a fogvesztésre gondolunk, akkor először a gyermekkorban történő tejfogak kiesése jut eszünkbe. De sajnos sokak számára ez felnőttkorban sem idegen.

Fogpótlás Egy baleset vagy a rossz szájhigiénia miatt később is előfordulhat, hogy egy fog megadja magát.  

Azonkívül, hogy esztétikailag kívánnivalót hagy maga után, és akár az önbecsülésre is negatív hatással lehet, számos más következménnyel járhat. A legszembetűnőbb az étkezés közben fellépő rágási probléma, de ezenkívül is okozhat gondokat az ember számára. Cikkünkben összeszedtük, hogy melyek a legfontosabb elváltozások.  

A foghiány következményei

Tévedés azt gondolni, hogy ez csak bizonyos emberekkel történhet meg. Amennyiben egy fog kiesik, akkor a káros elváltozások szinte mindenkinél jelentkeznek. A folyamat szinte azonnal megindul, és ha nem cselekszünk időben, akkor viselnünk kell a hosszú távú hatásait is.

A legelső változások közé tartozik a fogközt kitöltő ínypapilla és az ezt alátámasztó csontsövény elsorvadása. Ha időben felkeressük a fogorvost, akkor elkerülhető az íny- és csontszövet teljes eltűnése. További várakozás esetén viszont fel kell készülni arra, hogy több, drága műtét kell a fog pótlásához.  

Közép és hosszú távon szintén több elváltozás jelentkezik, bár ezek csak hónapok elteltével alakulnak ki. Az egyik ilyen következmény, hogy a kiesett fog melletti fog mozogni kezd, eltávolodik a mellette lévő fogtól. Ezzel egy kis rés alakul ki, melybe könnyen beszorul az ételmaradék, a lepedék, ez pedig fogszuvasodáshoz, ínyvisszahúzódáshoz, fogágybetegségekhez vezethet. Ezért a legideálisabb megoldás, ha foghúzáskor azonnal implantátumot ültetnek az eltávolított fog helyére.

A foghiány mögött rágófogak pedig előre szoktak dőlni, mely íny- és csonttasakot okoz.  

Kulcsfontosságú, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk ilyen helyzetben. A Halász Klinika modern technológiával végzett fogpótlás kezelésével kiküszöbölhetőek ezek a problémák.  

A higiénikus szájápolás

A fogak elvesztésében nagy szerepet játszik a nem megfelelő szájhigiénia, a szájápolási szokások mellőzése vagy nem megfelelő végrehajtása. Önmagában nem elég, ha jó minőségű fogkefét és fogkrémet választunk, ugyanis ha rosszul használjuk ezeket, elmarad a várt hatás.

A megfelelő fogmosás egy több lépésből álló folyamat, amely legalább 2-3 percig tart, naponta kétszer-háromszor. Először a fogfelszínt, majd a rágófelszínt kell megtisztítani, ezután jöhet a metszőfogak belső felülete és a nyelv megtisztítása.  

A tökéletes tisztaság érdekében érdemes szájvizet és fogselymet is alkalmazni a fogmosás végén, hogy megszabaduljunk a lepedéktől.  

A higiéniai eszközök kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az egyéni problémákat. Aki érzékenyebb fogakkal rendelkezik, választhat erre a célra kifejlesztett készítményeket, de már a fogszuvasodás és fogínyproblémák megelőzéséhez is találhatunk megfelelő eszközöket.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!