Miért kell azonnal megjavítani a wc-tartályt?

Belföld, 2020.09.17

Egy kicsit csöpög. Folyik. Néha nem ugrik vissza. Csak meg kell rántani a zsinórt, miután lefolyt. Csak meg kell igazítani! Meglepően sokan vannak, akik a végsőkig húzzák, halasztják a wc-tartály javítását, pedig meglehetősen kellemetlen helyzetet idéz elő, ha például a vendéget arra kell kérni: ugyan, bökdösse már meg a kart, ahová a lehúzó zsinór csatlakozik.

Fürdőszoba Mi lehet a wc-tartály hibája?

A wc-artály egy elég speciális szerkezet: a belsejében egy viszonylag precíz szelep-, súly- és pumparendszer működik. Itt kezdődnek az első problémák.  

  • Az anyagok kopnak

A wc-tartály anyagai sem örök életűek, minden alkatrész kopik. Egy idő után ez ahhoz vezet, hogy az elemek elcsúsznak, a szelepek nem zárnak eléggé, folyamatos, lassú szivárgás alakul ki. Ezt eleinte nehéz észrevenni - a havi vízszámlán viszont egy idő után igencsak meglátszik a működési zavar.

  • Az a fránya vízkő

Sok háztartásban nem használják annyira rendszeresen a tartályt, hogy az mindig hibátlanul feltöltődjön vízzel. Ez által a víz párologni tud, lerakódások, vízkő alakul ki. A vízkőpelyhek eltömítik a réseket, tönkreteszik az alkatrészek tömítéseit. A vízkövesedést gyakran szivárgás, szétfeszített csövek, csöpögés jelzi.  

  • Gondatlan használat

Meglepő módon a sokáig magukra hagyott ingatlanokban a wc-tartály csöve az egyik, amelyik könnyen szétfagy. Ez a cső legtöbbször műanyagból készül, így hamar törékennyé válik. Szintén meglepően sok olyan eset töténik, amikor a tartály karja, borítása eltörik. Az alacsonyan lévő tartályokba néha idegen test is kerül. Van, hogy valaki szándékosan töm mondjuk wc-papírt a résbe, máskor a guriga, egy tisztítószer csomagolása vagy más apróság véletlenül pottyan a tartályba.  

Mit lehet tenni, ha baj van?

A wc-tartály meghibásodásánál egy jól felkészült duguláselhárítás-t elvégző szakember is tud segíteni, hiszen leggyakrabban ez okoz gondot. Ha sikerül egy fix áras szolgáltatót találni, bátran rájuk lehet bízni a tartály javítását.  

Ez utóbbit nem szabad halogatni. A nem megfelelően karbantartott wc-tartály számos baj forrása lehet:

  • Akár 100 liter víz is elfolyhat egy hónapban feleslegesen.
  • Átázhat a fal, károsodhatnak a burkolatok a szivárgás miatt.
  • Penészedés alakulhat ki.
  • Egyik pillanatról a másikra tönkremehet a tartály, kellemetlen perceket okozva a tulajdonosnak.  

Ha azonban idejében felfedezzük a problémát, legtöbbször nem csak tartálycserével, de jóval olcsóbb alkatrészcserével, esetleg pár perces javítással is megoldható a probléma. Ha gyorsan reagálunk, rengeteg plusz költséget, idegeskedést spórolunk meg.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!