Mik lehetnek a szürkehályog kialakulásának okai?

Belföld, 2021.02.11

Talán a látás romlásnak van a legközvetlenebb és legnagyobb hatása az életminőségre. A probléma hátterében számos ok állhat.

Budapesti Szemészeti Központ A túlzott számítógép használattól a korral járó látásromláson keresztül a szürkehályogig számos probléma okozhatja a gondot, ami egy alapos szemészeti kivizsgálással szerencsére azonosítható és jó esetben kezelhető.

Az éves szemészeti szűrővizsgálat akkor is hasznos, ha nincs semmi panaszunk, mert a gyakorlott szemész szakorvos már az előtt felismerheti a problémát, mielőtt az még bármi konkrét, beazonosítható panaszt okozhatna, így például egy zöldhályog esetén megelőzhető a tartós látásromlás.

A szürkehályog lassan, de biztosan rontja a látását

A szürkehályog korai felismerése rendkívül hasznos lehet, mert egy gyors, ultrahangos lencseműtéttel megelőzheti, hogy a látása fokozatosan egyre rosszabb legyen. Amikor a szemlencsét alkotó rostok víztaszító hatása csökken, felborul a szemlencse ion-egyensúlya, csökken az áttetszősége és homályosodni kezd. A kezdődő szürkehályog (cataracta), egy vagy több ilyen homályos terület a szemlencsén.

A csökkent áttetszőség miatt megváltozik a lencse fénytörése, egyre kevesebb fényt enged át így fokozatos látásromlást eredményez, mígnem a fény már egyáltalán nem jut el a retináig. Ez a folyamat nem jár fájdalommal, a szemlencse a betegség bármelyik szakaszában cserélhető, de ha korán felismerésre kerül, akkor megspórolhatjuk a hónapokig vagy akár évekig elhúzódós egyre rosszabb látást!

A kor előrehaladtával sokaknál alakulhat ki szürkehályog

A szürkehályog okozta lassú látásvesztés évekig ronthatja fokozatosan a látásunkat, mire igazán zavaró tüneteket is okoz. Az is előfordulhat azonban, hogy 50-60 éves kor felett hirtelen idéz elő komolyabb romlást a látásunkban.

A szürkehályog jele is lehet, ha

  • elhalványulnak, tompává válnak a színek,
  • fátyolosan, homályosan látunk,
  • romlik az éjszakai, pl. gépjármű vezetés közbeni látásunk,
  • szemünk káprázik, fényérzékeny lesz,
  • zavaró kettőslátást, vagy
  • gyakran ismétlődő dioptriaromlást tapasztalunk.
Bár a felsoroltak sok egyéb szembetegség kísérőtünetei is lehetnek, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha tapasztaljuk őket. Így időben fény derülhet a pontos okra és megkezdődhet a kezelés is. A szürkehályog kialakulásának tényleges okait nem tudjuk pontosan. A szürkehályog kialakulására vannak ugyan hajlamosító tényezők és a kockázatát is számos tényező növelheti, valójában a tényleges okait nem ismerjük pontosan.  
 
Szürkehályog kialakulásához vezethet:

  • egy, a szemet vagy szemlencsét ért ütés, sérülés,
  • rossz táplálkozási szokások,
  • enzimhiány (csecsemőkori szürkehályog esetén),
  • dohányzás,
  • erős UV sugárzás,
  • áramütés, villámcsapás,
  • cukorbetegség,
  • egyes gyógyszerek tartós szedése (pl. kortizol).
Habár a szemlencse elszürkülésének okait nem lehet biztosan megnevezni, egy gyors és fájdalommentes szemlencse műtéttel gyorsan megszüntethető.

A szürkehályog kialakulását nem lehet megelőzni

A kialakult szürkehályognak nincs gyógyszeres gyógymódja, ha a folyamat egyszer elindult, nem lehet késleltetni vitaminokkal vagy táplálékkiegészítőkkel. Ez a fajta látásromlás jelenleg csak az elszürkült szemlencse műtéti eltávolításával, valamint egy korszerű műlencse beültetésével orvosolható. A műtét már a szürkehályog kialakulásának kezdeti szakaszában elvégezhető és gyors, mindössze 6 hetes regenerálódást követően újra olyan lehet a látása, mint a tünetek jelentkezése előtt. Ha tapasztalja a fenti tünetek valamelyikét, vagy akár többet is egyszerre, akkor egy alapos, 1,5 órás, fájdalommentes szemvizsgálattal kiderítheti, hogy Önnél fenn áll-e esetleg szürkehályog okozta látásromlás. Jelentkezzen a Budai Szemészeti Központ fájdalommentes szemvizsgálatára most, hogy látása hosszú távú megőrzéséhez mielőbb szemére és személyére szabott kezelést kaphasson!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!