Mikor hogyan szoptass? Számít, hogy hogyan tartod közben a babádat?

Belföld, 2021.02.17

Talán mindenki fejében él egy kép arról, ahogy az anya tartja kezében a babáját, maga előtt, fektetve, édes békességben, közelségben.

Szoptatós párna Nincs is ennél szebb a szemnek, a szívnek. A legtöbb anya ebben a pózban fogja először ölében kisbabáját, hogy megszoptassa. Ezt a pózt bölcsőtartásnak nevezzük, s természetesen, ösztönösen gyakran ez szokott az első szoptatási póz lenni, hisz közben a finom közelségben, egymás illatában is elmerülhetnek anya és babája.  

Van élet a bölcsőtartáson túl is?

Természetesen van! Sőt! A bölcsőtartás egyáltalán nem az egyedüli üdvözítő út a sikeres szoptatáshoz. A sikerben segítségedre is lehet az, ha új pozíciókat is kipróbáltok. Érdemes kísérletezni, hiszen találhatsz olyan testhelyzetet, ami számodra is pihentetőbb. De akad olyan is, ami akkor fog hasznos segítséget nyújtani, ha például a baba szoptatáskor nem kapja be rendesen a mellbimbót, ami komoly sérülésekhez, a mellbimbó kisebesedéséhez is vezethet, mert egyes szoptatási pozíciókban garantált, hogy jobb technikával szopizik a kicsi.

Bölcsőtartás másképp

A bölcsőtartás közben egy szép, kényelmes szoptatós párnával is megtámasztható az anya karja, hogy pihentetőbb legyen számára, ha elhúzódik a szoptatás. A bölcsőtartás kereszttartással is kivitelezhető, ami alkalmazásával stabilabban foghatja az anya a baba fejét, és nagyon jól tudja a kicsi a mellet bekapni. A kereszttartás azt jelenti, hogy a kicsi az egyik mellből szopizik, közben az anya az ellentétes karjával tartja őt. A bölcsőtartás félig ülő, félig fekvő helyzetben is kivitelezhető, aminek az alapja szintén a kereszttartás lesz, és kényelmes testhelyzetet jelent az anya számára is.
Fáradt anyáknak, hosszan szopizó babáknak

Fáradt anyáknak, hosszan, elnyúlóan szopizni szerető kicsiknek ideális a fekve szoptatás. Az oldalt fekvő pozíció kényelmes, és mindenki kellemesen ellazulhat közben. A háton fekvő helyzet az aranyóráról remélhetőleg már ismert, amikor a szülés után anya és az újszülött közvetlen bőr-bőr kontaktusban élik át az első találkozás és az első szoptatás élményét.  

Szoptatási pózok a nehézségek megoldására

A hónaljtartás vagy futballtartás több szempontból is nagyon hasznos. Egyrészt a baba nagyon jól be tudja kapni a mellet, így a mellbimbó nem fog kisebesedni és nagy mellek, lapos mellbimbó esetén is ez lesz a legoptimálisabb megoldás. Másrészt pedig ebben a helyzetben a mell nagyon jól ki tud ürülni, az oldalsó emlőmirigyekből is, ami pedig a mellgyulladást segít elkerülni. Ennek a póznak a megvalósításához is szükség van egy jó szoptatós párnára, ami a baba testét támasztja szoptatás közben. A kicsi teste ebben a pozícióban az anya hónalja alatt van. A baba a fejéhez közelebbi mellből szopizik.  

Ha a kicsinek valamilyen testi eltérése van, ami hátráltatja a szopizásban, de akkor is, ha a tejleadó reflex túl erős, akkor a függőleges, ülő pozíció lesz a leghatékonyabb. Az anya ül, a kicsi előtte van, szemben, függőleges testhelyzetben, az anya két kézzel fogja közben a babát.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!