Modern városok program - Elindulhat az okoshálózat kialakítása Békéscsabán

Belföld, 2019.11.28

Nyertest hirdettek az okoshálózat kiépítésének első ütemére kiírt közbeszerzési pályázaton a békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén. Így elkezdődhet az úgynevezett smart grid rendszer kiépítése, amelyre a békési megyeszékhely a Modern városok program (MVP) keretében kapott forrást.

A jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag szavazta meg, hogy az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó, szigetszentmiklósi székhelyű Infoware Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. valósítsa meg a csaknem 2,7 milliárd forint értékű projektet.

A beruházónak 24 hónap alatt kell a városi sportcsarnoknál egy 1,3 megawatt teljesítményű napelemes erőművet és egy 2,4 megawattóra kapacitású villamosenergia-tárolót létesítenie. Ezen túl elkezdik a helyi okoshálózati rendszer kialakítását, és építenek egy okoshálózati látogatóközpontot is a lakossági szemléletformálás érdekében. A pályázat része két hónap próbaüzem is.

Az okoshálózati központ a megújuló forrásból származó villamos energiát a fogyasztási igényekhez igazítja, a megtermelt, de fel nem használt energiát az energiatároló berendezésben tárolja, majd szükség esetén a fogyasztók részére kitáplálja.

A nyílt közbeszerzési eljárásra az Elmű-Émász Solutions Kft. késve nyújtotta be ajánlatát.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester az ülésen úgy fogalmazott, a Magyar Villamos Művek szakemberei szerint is "úttörő" lesz ez a projekt, napelempark létezik már több is, de "ilyen tárolókapacitás még sehol nincs Magyarországon".

Korábban Szarvas Péter (akkor független, jelenleg Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester azt mondta, a kormány bruttó 15 milliárd forinttal támogatja Békéscsaba komplex energetikai programjának megvalósítását az MVP részeként hazai költségvetési forrásból. Ennek során a fentieken túl beszereznének nyolc elektromos autóbuszt, és építenének egy elektromos buszgarázst, ahol a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Korszerűsítenék a közvilágítást is, mintegy hétezer lámpatestben cserélnék le az izzókat LED-esre.

A közgyűlés csütörtöki ülésén kiderült az is, hogy egy másik MVP-s projekt ajánlattevő hiányában nem indulhat el. Békéscsabán csaknem 2,5 milliárd forintból geotermikus kitermelő rendszert (termálkutat) és fogyasztói hőközpontokat alakítottak volna ki, ám a határidő lejártáig nem érkezett ajánlat. Szarvas Péter azt mondta, "csiszolnak" a műszaki tartalmon, és újra ki fogják írni a közbeszerzési pályázatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!