Modern városok program - Fideszes képviselő: új befektetéseket vonzhat Békéscsabára a vállalkozásfejlesztési program

Belföld, 2021.11.24

Új befektetéseket vonzhat Békéscsabára az a program, amely vállalkozások infrastrukturális környezetét fejleszti. A beruházássorozatra csaknem hárommilliárd forint áll rendelkezésre a Modern városok program (MVP) részeként - mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere szerdán a békési megyeszékhelyen sajtótájékoztatón.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, Békéscsaba 2016-os MVP-s megállapodásában nagy hangsúlyt kapott a jelenleg is 5 százalék körüli munkanélküliség csökkentése; a beruházássorozat ezt célozza.

A politikus közölte, a román hatóságok kétszer kétsávossá tervezik szélesíteni az Arad-Nagyvárad utat; a magyar kormányzati szándék pedig az, hogy "az M44-es gyorsforgalmi út ne álljon meg Békéscsabánál, hanem haladjon tovább a Partium felé".

Zajlik a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal fejlesztése is, ezek összessége számos új befektetést vonzhat a békési megyeszékhelyre - fogalmazott Herczeg Tamás.

Nyolc elemből áll az a fejlesztéssorozat, amely a helyi vállalkozások további fejlődéséhez szükséges infrastrukturális befektetéseket, illetve új befektetések fogadására alkalmas iparterületek létesítését szolgálja - mondta a projekt aktuális állásáról Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester.

Hozzátette, a 2,77 milliárd forint hazai költségvetési forrásból megvalósuló beruházássorozat a város lakóinak az életkörülményeit is javítja.

A program részeként 53 millió forint értékben már elkészült egy ivóvíz- és szennyvízvezeték lefektetéséből álló közműfejlesztés a Csanádapácai úti iparterületen, amelynek egyik részén már hat-hét vállalkozás tevékenykedik, a másik részére a Fürjesi út ugyancsak szerdai átadása után várják a betelepülni vágyókat.

Az északi iparterületen csapadékvíz-elvezetés zajlott; a Szarvasi úton a Linamar Hungary Zrt. és a Hirschmann Car Communication Kft. kérésére autóbusz-megállót és gyalogátkelőhelyet létesítettek.

Több kerékpárút is épül vagy újul meg a forrásból, 3,5 kilométeren már megvalósult a felújítás. Novemberben adtak át két területet a kivitelezőnek; 2022 végéig a Hódút Kft. két helyen végzi a beruházást. Százmillió forintból újul meg a Dobozi úti kerékpárút egy része; 123 millióból 700 méteres kerékpárutat építenek közvilágítással.

Békéscsaba lakosságának becslések szerint mintegy 30 százaléka kerékpározik rendszeresen, munkába is, ami országos szinten is kiemelkedő arány.
Nagy Ferenc elmondta, több projekt létesítési engedélyét már megszerezték, most zajlanak a közbeszerzések. A tervek szerint 2022 első vagy második negyedévében indulhat két területen parkoló létesítése; egy átemelő- és egy lecsapolócsatorna kapacitásbővítése, valamint további kerékpárút-fejlesztések.

Hozzátette, két kerékpárút esetében még most tartanak a tervezési fázisnál. Az egyik 1,6 kilométer hosszúságú lenne, az úgynevezett M44-es állami iparterületet kötné össze a mezőmegyeri városrésszel. E projekt esetében nem zárható ki, hogy túllépik a 2018 májusában aláírt szerződés pénzügyi keretét - válaszolta az MTI kérdésére.

Hozzátette, a területen az állam több földrészletet vásárolt, itt egy csaknem 50 hektáros ipari park lesz, a Linamar Hungary Zrt. mellé más vállalkozások betelepülését is várják, így reméli, megkapják majd a többletforrás-igényt.

E projekteknél a megvalósítás biztosan áthúzódik 2023-ra - mondta az alpolgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!