Modern városok - Elkezdődik két belvízvédelmi főcsatorna rekonstrukciója Szegeden

Belföld, 2018.02.22

Elkezdődik a Tápéi-főcsatorna és a Szillér-Baktói-Fertői-főcsatorna rekonstrukciója Szegeden, a városban induló sportberuházásokhoz sorosan kapcsolódó fejlesztést a kormány 750 millió forintos támogatása tette lehetővé a Modern városok program keretében - közölte B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-vel.

A Csongrád megye fejlesztési biztosi posztját is betöltő politikus elmondta, a két főcsatorna Szeged kül- és belterületi csapadékvizeit, továbbá termál csurgalékvizeket vezeti el a Tápéi szivattyútelepen keresztül a Tiszába.

A város belterületén az elmúlt évtizedekben végzett fejlesztések, vízrendezési beruházások miatt megnövekedett belvíz átemelésére kevés lett a Tápéi szivattyútelep jelenlegi kapacitása. Ez akadályozza újabb beruházások megvalósítást - tudatta. A politikus példaként említette a fedett uszoda és a kézilabdacsarnok építését. Hozzátette: az érintett területen tervezik egy termálvizes rendszer kialakítását is, amely csurgalékvize szintén a Szillér-Baktó-Fertői-főcsatornát terhelné.

A 2019 tavaszáig tartó munkálatok során a Szillér-Baktó-Fertői főcsatorna jelenlegi torkolati kapacitása mintegy két és félszeresére, másodpercenként csaknem 3 köbméterre növelik, a csatornákat kitisztítják, felújítják, különböző műtárgyakat építenek, 485 méter hosszban leburkolják a medret és a rézsűt, és megtörténik a Tápéi-főcsatorna torkolati szakaszának javítása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!