Modern városok - Tatabánya 5,6 milliárd forintból újíthatja meg tömegközlekedését

Belföld, 2017.07.19

Tatabánya 5,6 milliárd forintot kap tömegközlekedésének teljes megújítására a Modern városok program keretében, a támogatásról szóló okiratot a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán adta át a város polgármesterének.

Csepreghy Nándor elmondta, Komárom-Esztergom megye székhelye 2022-ig összesen 180-190 milliárd forint támogatást fordíthat fejlesztésre. Az összegből 70-77 milliárd forint a Modern városok program támogatása, 17-20 milliárd uniós támogatásokból érkezik, és mintegy 100 milliárdot nyerhet el az önkormányzat, illetve a helyi vállalkozások pályázati úton, más igénylőkkel versenyezve.

Kiemelte: a kormány szakított a korábbi, Budapest központú fejlesztéspolitikával, mert a vidék Magyarországa "többet érdemel, mint amennyit 1990-től bármelyik kormányzati ciklusban megkapott".

Hozzátette, ha a magyar gazdaság teljesítménye alapján évente 500-1000 milliárdot lehet fejlesztésre fordítani, akkor azokra a térségekre érdemes összpontosítani, amelyek önálló gazdaságfejlesztési központként értelmezhetők, mint amilyenek a megyei jogú városok.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Modern városok program sikerét az adja, hogy a helyi problémákra helyi válaszok születhettek, és a fejlesztések helyi igényeket elégítenek ki.

Csepreghy Nándor kitért arra: évente 1000 milliárd forintra tehető azon fejlesztések összege, amelyeket Magyarország a saját gazdasági erejéből valósít meg.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), Tatabánya polgármestere közölte, a tömegközlekedés megújítására odaítélt támogatásból 41 új buszt szereznek be, és 2018 elejétől a T-Busz Kft., a város saját cége működteti a tömegközlekedést.

Kupi Gábor, a T-Busz Kft. ügyvezetője elmondta, a támogatásból 14 csuklós és 23 szóló, valamint 4 elektromos buszt vesznek. Minden megállóban és járművön valós idejű utastájékoztatás lesz, emellett utazástervező mobiltelefonos applikációt készítenek, valamint új telephelyet építenek.

Tatabányán naponta 23 ezer ember használja a tömegközlekedést. Az utazók kiszolgálását 12 városi járattal tervezik. Hat járat időszakosan az ipari park csaknem tízezer munkavállalójának közlekedését segíti majd, illetve csúcsidőn kívül a városi tömegközlekedésben vesz részt - ismertette az ügyvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!