MSZP: a kormány tegyen büntető feljelentést a rákkeltő hatóanyagú gyógyszerek ügyében!

Belföld, 2018.08.14

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy tegyen büntető feljelentést a 200 ezer magyar beteget érintő rákkeltő hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében.

Hegyi Gyula, a szocialisták alelnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, amennyiben a kabinet, illetve az ügyészség nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor személyesen tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, annál is inkább, mert saját maga is szedte a huszonhét szennyezett készítmény egyikét.

Az ellenzéki politikus nyugtalanítónak nevezte, hogy korábbi kérdéseikre a kormány úgy nyilatkozott, kizárólag a gyógyszergyártókat terheli felelősség a történtek miatt. Kiemelte, a kabinet nem tehet úgy, mintha a gyógyszerek területén nem lenne hatásköre. Ebben az esetben vagy nem történtek meg a megfelelő ellenőrzések, vagy azokat olyanok végezték, akik a gyógyszerészeti multinacionális cégek érdekeit szolgálják - mondta Hegyi Gyula.

Az MSZP alelnöke ezért újabb kérdéseket tett fel a kormánynak. A szocialisták egyebek mellett arra várják a választ, hogy a kabinet mennyit költött az érintett betegek tájékoztatására, továbbá mit kívánnak tenni a hasonló esetek elkerülése érdekében, és visszafizettetik-e a magyar államnak azokat a milliárdokat, amiket az ügyben érintett multinacionális cégek kaptak ezen gyógyszerekért. A kormánynak ugyanis Brüsszel helyett a betegek érdekeit sértő multinacionális cégekkel szemben kellene a sarkára állnia - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!