MSZP: a kormány vizsgálja felül a rokkantnyugdíjasok helyzetét!

Belföld, 2020.03.31

Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a rokkantnyugdíjasok helyzetét, valamint áprilistól 6,5 százalékkal emelje meg a nyugdíjakat.

Korózs Lajos egy keddi, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság 2018 novemberében megállapította, hogy a rokkantnyugdíjasokról hozott törvény megalkotása során a kormány nem járt el körültekintően, nemzetközi jogszabályokat is megsértett és emberi méltóságukban is megalázta az érintetteket.

A határozat kötelezettségeket rótt a kormányra, de ezek végrehajtásának határideje pontosan egy évvel ezelőtt lejárt - emlékeztetett a népjóléti bizottság elnöke.

A politikus kijelentette, megnyugtató lenne, ha a kabinet törvényben definiálná az állapotjavulás fogalmát. Emellett egyértelműen rögzíteni kell, hogy a hivatalból lefolytatott felülvizsgálatok milyen mértékű jövedelemcsökkenést okoztak a rehabilitációs és rokkantsági ellátásokban - szögezte le. Azt is jogszabályban kellene meghatározni, hogy mikor sikeres egy rehabilitáció - közölte a képviselő. Sikernek lehet tekinteni, ha az érintett el tud helyezkedni a munkaerőpiacon és fizetésként a korábbi bérének legalább nyolcvan százalékát kapja - említett egy példát.

Korózs Lajos leszögezte, visszamenőlegesen is kártalanítani kell a rokkantnyugdíjasokat, az időközben elhalálozottak kártalanítását pedig a hozzátartozóknak kell utalni. Javaslata lehetséges anyagi forrásaként azt jelölte meg, hogy számításai szerint a kormány az elmúlt nyolc évben "mintegy ötszáz milliárd forintot spórolt meg a rokkantakon".

Az öregségi nyugdíjasokra áttérve megismételte korábbi követelésüket, hogy a kabinet 6,5 százalékkal emelje fel a nyugdíjakat. Az év elejéig visszamenőleges hatályú kifizetéseket áprilisban kell elkezdeni, az esetleges novemberi nyugdíjkiegészítéseket pedig szintén az április nyugdíjakkal együtt kell folyósítani - ismertette további javaslataikat.

Ezt követően Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere vette át a szót, aki bejelentette, hogy április 1. és május 31. között a zuglói egészségügyi szolgálat valamennyi dolgozója a bruttó bére 25 százalékát kapja meg plusz pótlékként. Hangsúlyozta, hogy ezzel a vészhelyzeti pótlékkal akarják elismerni azoknak a munkáját, akik részt vesznek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A polgármester úgy fogalmazott: egy ország szurkol azért, hogy a kormány legyen úrrá a beszerzési nehézségeken és biztosítsa a szakdolgozóknak a szükséges védőfelszereléseket. Hozzátette, a kerület sem rendelkezik az összes eszközzel, amelyek lehetővé tennék, hogy biztonságban tudják azokat, akik mindent megtesznek a kárenyhítés érdekében, például az egészségügyi és rendészeti dolgozókat, az önkénteseket, vagy a szociális munkásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!