MSZP: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját!

Belföld, 2021.11.26

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának öt, a többi élelmiszer áfakulcsának 18 százalékra csökkentését sürgette ismét az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke pénteken.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt kérte, a kormány ne nehezítse tovább az emberek mindennapi megélhetését "a harmatgyenge forinttal és a rekordmagas inflációval".

Szerinte a kialakult helyzettel nem tudott megbirkózni sem a kormány, sem a Magyar Nemzeti Bank. Úgy néz ki, hogy az infláció tartósan itt marad, ami hatással van a bérek alakulására, a munkanélküliségre és a kamatokra - közölte.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nincs olyan kormányzati beavatkozás, ami megfékezné a generális drágulást.

Elmondta, sokba kerül a mindennapi megélhetés; a mezőgazdasági termelői árak 24, a gabonafélék 40 százalékkal, a búza felvásárlási ára pedig 27 százalékkal drágult.

Megjegyezte, nagyon megviseli a gyermekes családokat a gyermekneveléshez szükséges termékek drágulása is.

Az áfa magas, az árak magasak, de a családi pótlék 13 éve nem emelkedett egy huncut fillérrel sem - hangoztatta.

Korózs Lajos kitért arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban nyilvánosságra hozott, a háztartások életszínvonaláról szóló éves jelentéséből kiderül, a bérek növekedése ellenére 2,5 százalékkal csökkent az egy főre eső reáljövedelem.

Hozzátette: a háztartások fogyasztása is csökkent, miközben a kötött kiadások emelkedtek, vagyis szűkültek a szabadon felhasználható pénzek, mert a mindennapi megélhetés költségei magasabbak lettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!