MSZP, Párbeszéd: színvonalasabb oktatást, kevesebb terhet a diákoknak, tanároknak!

Belföld, 2019.11.28

Az oktatás színvonalának emelését, finanszírozásának bővítését, a tanárok és a diákok terheinek csökkentését sürgette csütörtöki budapesti közös sajtótájékoztatóján az MSZP és a Párbeszéd.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője úgy értékelt, lényegében megbukott a Fidesz által 2010-et követően bevezetett, központosításon alapuló oktatási rendszer, amely "ellehetetleníti, hogy normális mennyiségű és minőségű tudáshoz jussanak Magyarországon a gyerekek".

Hozzátette: a kényszernyugdíjazások és a pálya megbecsültségének hiánya miatt annak ellenére esett a szükséges minimum alá a pedagógusok száma, hogy ma már egyetemisták és szakképzettség nélküliek is taníthatnak.

A problémát rendszerszintűnek és országosnak nevezte, kifogásolva, hogy a pályán maradókat túldolgoztatják, a személyre szabott helyett pedig "egyenoktatást" vezettek be.

A szocialista párti politikus szerint tragédiához vezethet, sok ezer gyerek életét teszi tönkre, hogy esetleg iskolaérettségük hiányában is meg kell kezdeniük hatévesen tanulmányaikat. Azt sürgette, hogy ne vegyék el ezt a döntést az óvópedagógusoktól.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta, a multinacionális cégek erőteljesebb közteherviselésbe vonásával lehetne előteremteni azt az évi mintegy 500 milliárd forintot, amivel Magyarország lemarad az OECD átlagától az oktatásra költött pénzek területén.

A diákok eredményei romlanak, miközben minden korábbinál több időt töltenek az iskolában - jelentette ki, hozzátéve, a tanárok átlagosan heti 56 órát dolgoznak, ami 40 százalékkal haladja meg a 40 órás munkahét teljesítményét.

Mindkét politikus támogatásáról biztosította a szombati pedagógustüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!