MSZP: az elnökség és a választmány is támogatja Botka miniszterelnök-jelöltségét

Belföld, 2017.05.20

A szocialista párt elnöksége és választmánya is egyhangúlag támogatta szombaton, hogy Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje - jelentette be a két testület vezetője Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula pártelnök hangsúlyozta: a magyar választók jelentős része eldöntötte, hogy 2018-ban ezt a hatalmat le kívánja váltani; a következő néhány hónap kérdése, hogy ki lesz az, aki ezt a változást vezeti. Jelezte: azt szeretnék, hogy Botka László vezetésével az MSZP "meghatározó szereplőként" vegyen részt ebben a folyamatban.

A pártelnök hangsúlyozta: a jövő szombati kongresszus dönt az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről, és ha Botka Lászlót megválasztják, másnaptól már úgy tekintenek rá, mint akit Magyarországnak, a civileknek, a szakszervezeteknek, az értelmiségnek ajánlanak kormányfőül, és a demokratikus ellenzéki pártoknak is, amelyek 2018-at a változás évévé kívánják tenni.

Kérdésre válaszolva Botka László azon kijelentéséről, hogy ne kerüljenek a jelöltek közé "2010 fő felelősei", Molnár Gyula úgy nyilatkozott, nem személyekről, "sokkal inkább egy felfogásról van szó".

Szavai szerint világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult saját és mások hibáiból, a kormányzati felfogásban, a politikai gondolkodásban pedig "nem kívánunk visszatérni a 2010 előtti időszakhoz, hanem egy új baloldali politikát építünk".

Molnár Gyula úgy fogalmazott: "abban a helyzetben vagyunk, hogy nemhogy elengedni kell valakinek a kezét, sokkal inkább az a feladat, hogy minél több embert tudjunk magunk mögött". Politikai értelemben nem vétó-, hanem egyetértési jogot kért a képviselőjelöltek kiválasztásához Botka László - tette hozzá.

Hiller István, a választmány elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, "ha van alternatíva, akkor van változás".

Mint mondta, ehhez vezetőre és meggyőző mondanivalóra van szükség, ezt pedig Botka Lászlóval és a jövő hét közepén bemutatandó "új társadalmi szerződéssel" az MSZP felmutatja.

A választmányi elnök hangsúlyozta: az Ajánlat a nemzetnek címet viselő hosszú távú stratégiai dokumentum a baloldal és az MSZP értékeit is világossá teszi.

Orbán kihívója Botka, a Fidesz kihívója pedig az MSZP - jelentette ki Hiller István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!