MSZP: az embereknek tisztességes fizetést kell adni

Belföld, 2017.07.17

Az MSZP egyetért Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) követeléseivel, mert a szocialisták szerint az embereknek tisztességes fizetést kell adni, biztosítani kell a tisztes megélhetésüket - közölte az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Gúr Nándor az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésével kapcsolatban azt mondta, érthető a sztrájk, mivel 2009 óta "egyetlen egy fillérrel" sem változott a köztisztviselői illetményalap, az ma is 38 650 forint.

Hozzátette: egyetértenek a szakszervezet azon követelésével, hogy hároméves béremelés legyen: idén 25 százalékos, jövőre 12 százalékos, 2019-ben pedig 7 százalékos. Ez reális, teljesíthető követelés - összegzett, megjegyezve: egyetértenek azzal is, hogy egységes közszolgálati rendszer jöjjön létre.

Szerinte a rendszerváltás óta nem volt olyan kormányzati ciklus, amikor nem emelkedett az illetményalap, kivéve az Orbán-kormány elmúlt hét évét.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nettóba átszámítva Szlovákiában 17, Lengyelországban 18, Csehországban 22 százalékkal keresnek többet a közszolgálatban dolgozók, mint Magyarországon. Az igazi szégyen az, hogy míg 2010-ben a magyar közszolgálati dolgozók 34 százalékkal többet kerestek romániai kollégáiknál, addig ma utóbbiak 6 százalékkal többet keresnek - tette hozzá.

Gúr Nándor szerint ez "Orbán szégyene", és azt hangoztatta: a közszolgák nem rabszolgák.

Bayer Zsolt publicista Ferenc pápára vonatkozó szavait Gúr Nándor úgy értékelte: "egy szélsőjobboldali acsarkodó, Orbán barátja marhának nevezte a keresztény egyház fejét". Aki ezután néma marad, az ne hivatkozzon kereszténységre, egyházra, hitre; aki ezután néma marad, az azt támogatja, amit a publicista tett - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!