MSZP: legyen nyilvános a Matolcsy György állításával foglalkozó nemzetbiztonsági bizottsága ülésének jegyzőkönyve!

Belföld, 2017.03.20

Az MSZP azt kéri, legyen nyilvános annak a nemzetbiztonsági bizottsági ülésnek a jegyzőkönyve, amely Matolcsy György jegybankelnök állításaival foglalkozik.

Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke korábban arról beszélt: hírszerzési, katonai forgatókönyv alapján Magyarország ellen támadás indult. A MNB felhasználásával, brókerbotrányok és bankpánik révén, akarták a magyar kormányt megbuktatni - emlékeztetett a jegybankelnök szavaira.

Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP az ügyben feljelentést tett, ám a Fővárosi Főügyészség március 9-én arról tájékoztatta a pártot, hogy a nyomozás elrendelésének törvényi feltételei nem állnak fenn.

Ebből az következik, hogy az ügyészség szerint az az eseménysor, amiről Matolcsy György beszélt, nem létezik. Egyszerű konspiráció, vagy "konteó", amit az MNB elnöke mondott - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint Matolcsy György azonban továbbra is ragaszkodik állításához. Ez derült ki a jegybankelnök két azonnali kérdésre adott múlt heti parlamenti válaszából, amelyet Matolcsy György azzal is kiegészített, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülésén minden elhangzott, ami állításait alátámasztja - mondta az ellenzéki politikus.

Közölte, azt kérte Molnár Zsolttól, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökétől, forduljon felülvizsgálati kérelemmel a titokgazdákhoz, a honvédelmi és a belügyminiszterhez és legyen nyilvános a 10 évre titkosított jegyzőkönyv.

Szerinte ha Matolcsy György nem tisztázza magát, akkor azt lehet mondani, papír is van arról, hogy "ostobaságokat" beszél.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, azt is kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság az egész brókerbotrányt tárja fel. Hozzátette: nemzetgazdasági szempontból is jelentős összeg tűnt el, akár milliárd dollárokról is szó lehet.

Mesterházy Attila az MSZP és a DK viszonyát firtató kérdésre azt: nem történt olyan dolog, amely ellenséggé tenné a pártokat a potenciális szövetségesi státus helyett.

Az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos törvénymódosításról kérdésre azt mondta, az egyértelműen a Heineken sörgyártó vállalat ellen irányul. Hozzátette: a kormány nem jó eszközt választott, noha a Csíki sörrel kapcsolatos vitában akár még igaza is lehet. Közölte, az MSZP várhatóan nem támogatja a javaslatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!