Munkalátogatásra érkezik hétfőn a macedón államfő

Belföld, 2017.03.17

Áder János államfő meghívására hétfőn munkalátogatást tesz Magyarországon Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök, akit elkísér felesége, Maja Ivanova is - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a két államfő tárgyalása után közös sajtótájékoztatót tart.

Gjorge Ivanov, aki 2009 óta Macedónia államfője, 2011 áprilisában járt Budapesten, akkor Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel országa európai integrációs törekvéseiről tárgyalt.

Sólyom László köztársasági elnök 2008 májusában a közép-európai államfők 15. találkozója alkalmával a macedóniai Ohridban folytatott megbeszélést Branko Crvenkovszki államfővel Macedónia NATO-csatlakozásáról és a két ország gazdasági kapcsolatairól.

Magyarország 2011-ben írt alá gazdasági együttműködési megállapodást Macedóniával, a kormányközi gazdasági vegyes bizottság legutóbb 2015 decemberében ülésezett Budapesten.

A kétoldalú kereskedelem értéke 2015-ben 174 millió euró (csaknem 54 milliárd forint) volt: a magyar export értéke 157 millió euróra nőtt, míg az importé 17 millió eurót tett ki. A Macedóniával folytatott külkereskedelem értéke 2016-ban tovább növekedett: a kivitelé 209 millió euróra, míg a behozatalé 44 millió euróra. A magyar kivitel fő termékei a közúti járművek, a textiltermékek, illetve a hír- és hangtechnikai eszközök, a behozatalban élelmiszerek, valamint a vas- és acélipari áruk szerepelnek.

Macedónia 2005 óta az Európai Unió tagjelöltje.

Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mivel az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos - tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját, és gátolja az ország meghívását a NATO-ba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!