Műszaki érdeklődésű kreatív diákokat díjaztak Budapesten

Belföld, 2017.12.14

Műszaki érdeklődésű, kreatív gondolkodású diákokat díjazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) csütörtökön Budapesten. A szervezet Működj! című pályázatára középiskolások jelentkezhettek az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteikkel.

Az Óbudai Egyetemen tartott díjátadón három kategóriában mintegy 30 elismerést osztottak ki. A diákok mellett díjazták a felkészítő tanárokat is, valamint elismerésben részesült a legtöbb pályázóval induló oktatási intézmény is. A pályaművek között szerepelt digitális logikai játék, távvezérelt lánctalpas takarító robot, CNC- és lézergravírozó, valamint programozható okos csirkeól is.

A pályázat célja, hogy felhívja szakterület meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. Ezért minden sikeres pályázó felkerül az MEE muszakivagyok.hu ajánló felületére, ahol a cégek vezetői megismerhetik őket.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, mennyire fontos az információátadás a diákok pályaválasztásának szempontjából.

Az orientációra remek lehetőséget nyújtanak például az MEE mostanihoz hasonló programjai és pályázatai, amelyeken keresztül a fiatalok, a szülők, a tanárok és a cégek képviselői találkozhatnak egymással - mondta a helyettes államtitkár.

Réger Mihály, az egyetem rektora kiemelte, az egyesület céljaival az intézmény maximálisan azonosul, hiszen a hallgatói innováció náluk is jelentős szerepet tölt be, az egyetem is szeretné támogatni a fiatal tehetségeket és a jövő mérnök generációját abban, hogy ki tudjanak bontakozni.

A kiosztott sajtóanyag szerint országszerte hiány van gyakorló villamosipari szakemberekből, annak ellenére, hogy évről évre többen jelentkeznek a villamos szakterületekhez kapcsolódó szakokra.

Az MEE fontosnak tartja, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát és a végzettek Magyarországon helyezkedjenek el a szakmájukban. Ezért három évvel ezelőtt szakmai mentorprogramot indított, tavaly óta pedig megrendezi a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivált, amelynek célja, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló gyerekekben az érdeklődést a műszaki pálya iránt. Idén hat városban várták az érdeklődőket, a kiállításokra több mint tízezer fiatal látogatott el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!