Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében

Belföld, 2017.06.20

Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket az év legrövidebb éjszakáján a Csongrád megyei múzeumok: Szegeden papucsos felvonulást rendeznek, Hódmezővásárhelyen a város esti látképében gyönyörködhetnek a vendégek, Szentesen a fény régészetéről, Makón Erzsébet királynéről nyílik kiállítás - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szombaton este a szegedi Móra múzeum előtt kiderül, mely lábbeli nyerte a papucsszépségversenyt, röviddel később pedig papucsos felvonulás indul a Dugonics térről. A Kultúrpalota előtt Kancsár József rendezésében A győzedelmes szegedi papucs címmel zenés történelmi játék szórakoztatja a nagyérdeműt, az épületben pedig Így néztek ki ők címmel szegedi képzőművészportrékból nyílik tárlat.

A csaknem tucatnyi helyszín programjai közül különlegesnek ígérkezik Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében szervezett éjszakai kalandtúra. A vállalkozó szelleműeknek térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kell megtalálniuk a kert különböző pontján elrejtett állomáshelyeket, ahol a növény- és állatvilággal kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg.

Hódmezővásárhelyen a Református Ótemplomban Bán Csaba lelkész mutatja be a reformáció vásárhelyi kincseit, a toronyba felmászók pedig a város esti látképében gyönyörködhetnek. A zsinagógába ellátogatók a zsidó hagyományokkal ismerkedhetnek meg, a Tornyai-múzeumban Péreli Zsuzsa képzőművész kárpitjain látható szimbólumokról tartanak előadást.

Szentesen a Koszta József Múzeumban A fény régészete címmel nyílik tárlat, melyen a látogatók a legújabb kutatási eredmények tükrében megismerhetik, hogy a természetes fény, a fényjelenségek milyen fontos szerepet játszottak, s milyen nagy hatást gyakoroltak az őskori ember életére.

Makón a József Attila Múzeumban péntektől látható az békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a megyei levéltár anyagából összeállított Erzsébet királyné tisztelete című kiállítás. A tárlathoz kapcsolódva szombaton korabeli viseleteket is bemutatnak és zongorakoncertet tartanak a királyné első magyarországi látogatása alkalmából íródott darabokból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!