Naprakész az ítélkezés a Szegedi Ítélőtáblán

Belföld, 2017.09.04

Naprakész az ítélkezési tevékenység a Szegedi Ítélőtáblán, az ügyek jelenetős részében hat hónap alatt döntés születik, egy éven belül pedig szinte valamennyi per lezárul - közölte Harangozó Attila elnök hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

A Szegedi Ítélőtábla továbbra is több ügyet fejez be, mint amennyi érkezik a bíróságra - mondta az elnök az ítélkezési szünetig tartó első félév munkáját bemutató sajtótájékoztatón.

Büntetőügyszakban a szegedi bírák kirendelés útján részt vettek a Fővárosi Ítélőtábla ügyhátralékának megszüntetésében. 2016 szeptemberében hatvan ügyet helyeztek át Szegedre, ezek döntő többségét már lezárták - tudatta az elnök.

A táblabíróság másodfokú vagy jogerős ítéleteinek meghatározó hányadát helyben hagyta a Kúria - mondta Harangozó Attila, aki ugyanakkor teljesen természetesnek nevezte, hogy egy-egy döntéssel szemben jogorvoslatot kezdeményeznek. Az elnök hangsúly: az ítélőtábla munkájának törvényessége sosem kérdőjeleződött meg.

Hámori Attila elnökhelyettes elmondta, a bíróságok munkáját meghatározó négy nagy törvény - a polgári és büntető törvénykönyv, valamint a perrendtartás - megváltozott vagy megváltozik. Az ebből adódó feladatokra felkészítő, a régió valamennyi bíráját, bírósági titkárát és fogalmazóját érintő képzést az ítélőtábla koordinálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!