Nehezebb, de nem lehetetlen hatósági áras üzemanyagot tankolni Szegeden

Belföld, 2022.03.13

Több szegedi töltőállomáson is kifogyott az üzemanyag, de ha az ember elég kitartó, akkor viszonylag könnyen lehet tankolni hatósági áras benzint vagy dízelt.

OMV benzinkút Mint ismert a kormány november 15-én fagyasztotta be a nem prémium üzemanyagok árát, amelyet 480 forintos szinten rögzített. Az ársapkának örülnek a hazai autósok, ugyanakkor számos kisebb benzinkutat hozott nehéz helyzetbe a döntés, ráadásul az ellátási lánc rég nem látott hiánnyal is küzd egy ideje. A kormány bejelentése szerint a benzinárstop egészen május 15-ig nem is változik. Az alap üzemanyagok árát itthon a kormány ugyan rögzítette, ugyanakkor külföldön már 2 euró felett jár már a nem prémium üzemanyagok literje is, amely a jelenlegi árfolyam mellett jóval több mint 800 Ft-os árat jelent. Részben az ársapka miatt több kisebb kút is lehúzta már a rolót. Az utóbbi napokban Szegeden is sorok kígyoztak a benzinkútak előtt, hiszen híre ment, hogy nehezebb lesz hatósági áras üzemanyaghoz jutni, ellátási nehézségek miatt.

Szombat este mi is ellátogattunk jó néhány népszerű töltőállomásra, hogy megnézzük, könnyen lehet-e hatósági áras üzemanyaghoz jutni. Először a Dorozsmai úton található OMV töltőállomást vettük célba, ahol meglepetésünkre minden üzemanyag rendelkezésre állt, kivéve a prémium dízelt. Tankoltunk is egy kevés MaxxMotion 95-ös benzint, majd kiderült, hogy az ellátással itt nincs különösebb probléma, igaz a hatósági áras dízel készlet rohamosan fogy. Tovább hajtva a Dorozsmai úton, a MOL benzinkútján álltunk meg, ahol egyik üzemanyagfajtából sem volt hiány, sőt ottlétünk alatt épp egy tartálykocsi töltötte fel a készletet. Eddig minden rendben mondhatnánk, ugyanakkor tovább haladva jött a fekete leves, hiszen a Budapesti úton található Shell töltőállomáson az összes pisztoly zárolva volt, mint megtudtuk egyik üzemanyag fajta sem elérhető és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor töltik fel a készleteket.  

A népszerű Auchan benzinkúton viszont semmilyen zárolásnak nem volt nyoma, ugyanakkor a nem automata kutakra ki volt függesztve egy papír, amely arról tájékoztatta az autósokat, hogy a kúton kiadható maximális mennyiség 70 liter 95-ös és dízel üzemanyag esetében is, amely ráadásul kizárólag a gépjármű beépített tartályába tankolható. Egyébként a Shell is maximálta a kisnyomású kútoszlopain a tankolás mennyiségét, hiszen bármely üzemanyag esetén tranzakciónként maximum bruttó 25 ezer forintért tölthetjük meg a porzó tankunkat. Úgy tudjuk az Algyői úton található Shell kút is hasonló képpen járt, várják a jó szerencsét, már ami az utánpótlást illeti. Egyedül a Szabadkai úti Shellen tudtunk volna csak tankolni, igaz itt is csak hatósági áras dízel volt elérhető. Úgy tudjuk, hogy a készletek talán vasárnap este vagy hétfőn lesznek újratöltve. Újszeged egyik népszerű kútján is elérhető minden üzemanyag fajta, igaz egy papírlapra nyomtatott szöveg hírdeti, hogy az autósok mindössze 20 litert tankolhatnak alkalmanként a hatósági áras dízel, valamint 95-ös naftájából. A korlátozás a prémium üzemanyagokat természetesen nem érinti. A Makai úti kúton egyébként már régebb óta 4000 literes napi limit van érvényben.  

Mint látható némi nehézséget ugyan jelent a hatósági áras üzemanyag beszerzése, de a tankolás egyáltalán nem lehetetlen feladat az olcsóbb üzemanyagból, igaz lehet, hogy kicsit keresgélni kell a kutak között, amelyre Magyarországon nagyon-nagyon régóta nem volt példa.   
(Webrádió)

Címkék

Shell OMV MOL Hatósági ár
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!