Nem tervez jegyáremelést a szegedi Belvárosi Mozi

Belföld, 2022.10.10

Annak ellenére nem tervezik emelni a jegyek árát a szegedi Belvárosi Moziban, hogy a rezsiköltségek a korábbiak többszörösére emelkedtek. A jegybevételek mellett pályázati forrásokra számít a szegedi filmszínház, valamint intenzív takarékosági intézkedéseket vezettek be.

Belvárosi Mozi
Az Index írt arról először, hogy támogatás reményében a Nemzeti Filmintézethez (NFI) fordul a Mozisok Országos Szövetsége (MOSZ). Mint Borsos Erika a portálnak elmondta, a mozik 3 éve válsághelyzetben vannak és éppen kezdtek volna egyenesbe jönni, amikor beköszöntött a rezsikatasztrófa. Több helyen is részleges bezárással, rövidített nyitvatartással, előadásszám-csökkentéssel és jegyáremeléssel próbálnak túlélni vagy ha úgy tetszik egyáltalán a felszínen maradni. 

A fűtési szezon kezdetével a MOSZ felmérést készített, ahol kiderült, hogy a mozik esetében a rezsinövekedés a legjobb esetben is négyszeres, de egyes helyeken 15-17-szeres szorzóval is kalkulálnak. 

Az sajnos egyértelmű, hogy a kisebb mozik igen nagy bajban vannak, hiszen rezsiköltségeik a többszörösére nőhetnek, amelyet kínkeservesen tudnak csak kigazdálkodni. Természetesen a szegedi Belvárosi Mozi sincs könnyű helyzetben, a jövőről és a lehetőségekről Szabó Éva Andrea mozivezetőt kérdeztük, aki nem mellesleg az ART-Mozi Egyesület elnöke is, így testközelből ismeri az országban lévő filmszínházak gondjait. 

WR: Sajnos nem csak a nagy láncok, de a kis mozik is bajba kerültek a rezsiválság következtében, ezért támogatás reményében a Nemzeti Filmintézethez fordult a Mozisok Országos Szövetsége (MOSZ).

Sz.É.A: ​Az Art-Mozi Egyesület és a Mozisok Országos Szövetsége jelenleg felmérést végez, az ország mozijait kérdezi arról, mire számítanak, a rezsi drasztikus emelkedése hogyan fogja érinteni a működésüket. Konkrét bezárásról egyelőre csak Szombathely esetében tudunk (Neményi András szombathely polgármestere jelentette be korábban, hogy októbertől bezár a Savaria mozi, mert a fűtési szezont nem tudják kigazdálkodni - szerk), a többiek még keresik a megoldást. A két civil szervezet valóban tervezi, hogy ebben a helyzetben kormányzati segítségért folyamodik, de ez még nem történt meg.

WR: A rezsiköltségek emelkedésével a Belvárosi Mozi kiadásai is jelentősen megemelkedtek. Önök milyen takarékossági intézkedéseket tudnak tenni, illetve tesznek annak érdekében, hogy rentábilis legyen a mozi működtetése? A kis mozik havi számlái akár több millióval is emelkedhetnek.

Sz.É.A: A felmérésünk szerint minden moziban többszörösére emelkedik a villany és a gáz ára, ez általában 4-11-szeres drágulást jelent. A Belvárosi Mozi már augusztus óta takarékossági intézkedéseket vezetett be.

WR: Esetleg terveznek-e jegyár emelést, konpenzálandó a rendkívüli módon megemelkedett költségeket?

Sz.É.A: Jegyár emelést általában nem terveznek ebben a helyzetben a mozik, így a Belvárosi Mozi sem.

WR: A Belvárosi Mozi látogatószáma megközelíti vagy esetleg eléri a koronavírus előtti szintet, hogyan alakul jelenleg?

Sz.É.A.: A magyar mozik látogatottsága általában idén a világjárvány előtti 60-70%-a körül alakul, így nálunk is.

WR: Milyen egyéb bevételi források állnak a mozi rendelkezésére?

Sz.É.A: Az art-mozik, mint amilyen a szegedi Belvárosi Mozi is (két art terme van) pályázati bevételekkel számolhatnak pluszban a jegybevételeken kívül.
(Webrádió)

Címkék

Belvárosi Mozi Szeged

Galériánk

Belvárosi Mozi Belvárosi Mozi
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!