Nem nőtt a forgalom az ukrán vízummentesség miatt a magyar-ukrán határállomásokon

Belföld, 2017.06.11

Egyelőre nem nőtt a magyar-ukrán határátkelők járműforgalma az ukrán állampolgárok vasárnap nulla órakor érvénybe lépett európai uniós vízummentessége miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére.

Életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége Tájékoztatásuk szerint a záhonyi határátkelőhelyen a szokásos vasárnapi forgalmat lehet tapasztalni, az intézkedés miatt a várakozási idők nem emelkedtek. A www.police.hu oldalon olvasható adatok szerint a Magyarországra belépő személyautóknak hatvan percet kell várakozniuk Záhonynál.

Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, a szabályok szerint Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. Az ilyen úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A határátlépéskor az utasnak rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját.

Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy szállodafoglalása, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó, Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

Az M1 aktuális csatorna arról számolt be híradójában, hogy a kijevi magyar nagykövetség információi szerint kétmillióan vannak Ukrajnában, akiknek hagyományos útlevelük van, vagyis csak vízummal utazhatnak az Európai Unióba. A híradóban Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta, továbbra is adnak ki vízumokat a hagyományos útlevelekbe a külképviseleteken.

A biometrikus útlevél másfél éve váltható ki az országban.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége Életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!